“Zainul, jom lah main badminton petang ni. Lama kot aku ajak ko, tak pernah nak datang.” Biasakan rakan-rakan kita utarakan soalan seperti ni? Siapa yang tak nak beriadah, tapi takkan nak bagitahu rakan-rakan yang kita ni tiada stamina dan cepat “pancit”.

Macam mana nak buat yek? Adakah cara mudah yang boleh tingkatkan stamina bersukan supaya tak cepat “pancit”?

Kalau nak tahu, teruskan membaca.

tingkatkan stamina bersukan

Badan yang mempunyai banyak stamina akan terasa lebih segar dalam menjalani kehidupan harian. Selain itu juga, ia akan memberi anda lebihan tenaga untuk melakukan pelbagai aktiviti. Tidak kira apa saja yang anda lakukan, baik di pejabat mahupun di rumah bersama keluarga.

Paling penting bila anda bertenaga tentunya akan memudahkan anda untuk melakukan pelbagai aktiviti harian, senaman atau bersukan. Oleh yang demikian, anda perlu berusaha keras dan tidak boleh cepat mengaku kalah. Jangan pula baru bersenam sekali atau dua dah jadi malas. Tak boleh macam tu ye 😉

Jadi, apa yang harus anda lakukan untuk membina atau meningkatkan lagi stamina anda?

Sebelum tu, cuba saksikan video sahabat saya Siti Nurazlina yang sering keletihan dan lesu sewaktu bekerja dan setiap kali travel. Apa yang beliau lakukan?

Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah! from iReach HD on Vimeo.

Wahhh, rupa – rupanya itu rahsia beliau. Dengan mengamalkan Suplemen Shaklee. Tapi sebelum saya cerita dengan lebih lanjut tentang Shaklee, saya akan share dulu beberapa tips untuk cepat tingkatkan stamina bersukan.

5 Cara Mudah Tingkatkan Stamina Bersukan Supaya Tidak Cepat “Pancit”

1) Lakukan High Intensity Interval Training

HIIT

 

Antara banyak – banyak senaman kardio, senaman yang paling cepat untuk meningkatkan stamina pada tahan “tip top” adalah High Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT adalah contoh senaman larian di mana anda berjalan pantas untuk tempoh tertentu, kemudian berlari perlahan (joging) dalam masa tertentu, kemudian berlari pecut sekuatnya tunutk tempoh tertentu juga.

2) Target Dan Fokus

Jangan sesekali bersenam dengan sambil lewa kerana ia akan membuat badan anda malas untuk bekerja kuat untuk mencapai apa yang anda mahukan. Letak target yang anda rasa anda boleh capai. Lepas tu anda cuba sedikit demi sedikit dan pastikan juga anda lepasi setiap satu target yang anda buat. Dengan cara ni, secara tak langsung stamina anda juga akan bertambah.

Contohnya : permulaan anda target berlari sejauh 2km dahulu. Selepas berjaya berlari 2km anda tingkatkan lagi target anda dari 2kg ke 3kg dan seterusnya.

3) Lari Secara Bertempo

Mulakan larian dengan larian jonging biasa. Kemudian, lajukan larian anda sedikit demi sedikit. Contohnya lima minit dengan kelajuan biasa, lima minit lebih laju dan lima minit lebih laju lagi.

Kemudian, kurangkan kelajuan kepada kelajuan biasa. Motif utama senama ini adalah untuk mengerakkan otot – otot anda pada tahap maksimum. Asid laktik yang terkumpul di kaki dan otot – otot anda akan membantu anda untuk membina otot – otot yang berstamina tinggi.

4) Lari Laju Seminit

Anda joging dengan kelajuan biasa lima minit dan lari pada kelajuan penuh selama seminit. Kemudian, anda lari pada kelajuan biasa dua minit dan lari pada kelajuan laju selama seminit.

Cuba amalkan, lama kelamaan anda akan mula rasa biasa dan kurang “pancit”.

Keadah fizikal yang bagus boleh membina stamina dengan cepat dan berkesan. Anda perlu rajin dan lakukan senaman tersebut setiap hari. Namun, perlu diingatkan juga bahawa makanan dan minuman memainkan peranan penting untuk membekalkan tenaga untuk kita menjalani aktiviti fizikal tersebut.

5) Pengambilan Suplemen Semulajadi Daripada Shaklee

Anda boleh mengambil minuman bertenaga bagi membantu meningkatkan stamina anda ketika bersukan atau melakukan aktiviti seharian. Tetapi pastikan minuman tersebut kurang manis dan bukannya berkarbonat.

Bagi meningkatkan stamina pastikan anda minum minunan yang dapat :

  • Meningkatkan Daya Ketahanan Badan – Dapat memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat.
  • Membekal Tenaga & Daya Ketahanan Fizikal – Mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangkn metabolisma air dalam tubuh.
  • Mencegah Penyahhidratan – Mengurangkan kehausan melampau
  • Mengekalkan Paras Gula – Bagi memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan percepatkan sembuham akibat kecederaan otot.

 

BACA : Kayuh Basikal 90km Badan Tak Letih & Kaki Tak Kejang 

 

performane

Bagaimana nak dapatkan minuman bertenaga ni? Kenapa pula saya galakkan anda mengambil Performance Drink?

Ini kerana minuman ini mempunyai gabungan kompenen penting elektrolik seperti Sodium, Chloride, Magnesium, Kalsium dan Potasium serta Mineral.

Gabungan ini akan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang berada dipasaran. Secara tidak langsung Perfomance Drink membantu menstabilkan bendalir agar tidak berlaku kekeringan.

beza guna pd dgn air

Kajian menunjukkan kandungan glucose dalam badan berbanding penggunaan air

Terbukti Secara Klinikal

  • Dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda.
  • Memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh
  • Mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga)
  • Menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera
  • Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan dalam meningkatkan stamina.

Selain itu, anda juga boleh mengamalkan CoQ Health dan B Complex untuk terus kekal bertenaga.

CoQ Health Shaklee

CoQ Health Shaklee

CoQ Health

CoQ Health mengandungi CoQ 10 yang amat penting bagi jutaan sel tubuh, menghasilkan tenaganya sendiri unutk kekal berfungsi.

Untuk menghasilkan tenaga ini, sel – sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien ini kemudiannya terutai dan ditukarkan kepada tenaga, dan proses tersebut memerlukan kehadiran CoQ10 sebagai pencetus tenaga.

Proses penghasilan tenaga ini diulang beribu kali pada setiap saat untuk membolehkan jantung kekal berdegup dan seterusnya membolehkan organ – organ tubuh lain berfungsi bagi membekalkan aliran tenaga yang berterusan.

Tanpa CoQ10, sel – sel lain tidak dapat menghasilkan tenaga dan organ tubuh lain tidak dapat berfungsi dengan baik bagi menyokong kehidupan.Tunggu apa lagi? 

b-complex

B Complex

Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan. Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga dengan cara menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.

B Complex Shaklee juga dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten dan mempunyai 8 kumpulan vitamin B 

  1. thiamin (B-1),
  2. riboflavin (B-2),
  3. niacin(B-3),
  4. pantothenic acid (B-5),
  5. pyridoxine (B-6),
  6. folic acid (B-9)
  7. cobalamin (B-12)
  8. Biotin.

Antara Atlit Dunia Yang Menggunakan Shaklee

pd testimoni 5

pd testimoni 5

pd testimoni 6

11701058_10153608917213814_1448776675492150013_n

Gambar saya di Shaklee California, US. Bersama gambar Atlit2 yang menggunakan Shaklee.

credit pic

Untuk kekal bertenga, pastikan anda bertindak dengan segera.

Jangan berfikir lagi, kalau mahu tingkatkan stamina bersukan atau tak nak cepat “pancit”  sila hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 sekarang juga.

ATAU,

Anda juga boleh membuat pesanan sendiri semudah ABC dengan hanya klik icon di bawah.

 

 

order-sekarang-juga

 

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

Jangan risau, sekiranya anda inginkan sebarang pertanyaan dan konsultansi berterusan secara PERCUMA sila hubungi saya. Ini kerana anda BERHAK untuk dapatkan LAYANAN ISTIMEWA daripada saya. KHAS UNTUK CUSTOMER SAYA SAHAJA.

 

>> DAPATKAN TEH ISTIMEWA TAMBAH TENAGA & TINGKATKAN METABOLISME (KLIK SINI)

>>  TOKSIN BANYAK DALAM BADAN PUNCA TIDAK BERTENAGA (KLIK SINI)

 

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

Dilla Jalil : (facebook)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

Tagged with →  
Share →

15 Responses to Cara Mudah Tingkatkan Stamina Bersukan Supaya Tak Cepat Pancit

  1. kena buat senaman ringan dulu,bagi mengelakkan cramp nanti.
    Norhayati Suaib menulis…Terima Kasih Suami Kerana Menemaniku Di Wad BersalinMy Profile

  2. Faiz Saaid says:

    zainul nasi kandar pun main badminton jugak ke ? atau ada zainul lain ?
    Faiz Saaid menulis…Sewa Kedai Murah Di Kuala Kubu Bharu ?My Profile

  3. kakipromo says:

    kena buat warming up dan jangan terus all out silap2 nanti terus pancit hehe
    kakipromo menulis…Sim Kad Speakout Wireless Unlimited Terbaik Di MalaysiaMy Profile

  4. titan says:

    jogging aje tetiap hari 10km.

    tu dah cukup.
    titan menulis…Kau Seharum Kuntuman di Taman SyurgaMy Profile

    • untuk menjaga badan yang sihat ikut cara saya lakukan pada masa kini saya sudah beruisa 56 tahun dan masih boleh berdayasaing kalu dalam pertandingan larian hlafmarthon terutamanya masih boleh capai kan masa 1 jam 33 minit cara nya mudah sahaja pertama jaga makan kedua melapangkan masa untuk buat latihan larian dalam seminggu 4 hari buat latihan sekurang kurang 1 jam 25 minit tampa rehat

  5. AyahAmmar says:

    biasa kalau lepas kawin ramai yg cepat pamcit bila main futsal, kalau xde stamina ni mmg x puas hati bila bersukan.
    AyahAmmar menulis…9 Tips Mantapkan Bisnes Untuk Beroleh Keberkatan Dalam PerniagaaanMy Profile

    • MamaQaireen MamaQaireen says:

      hehee, itu tandanya lepas kawin kehidupan semakin bahagia. perut pun makin maju ke depan sedikit 😉

  6. Olahraga yang banyak makan juga banyak, istirhat juga banyak wkwk..
    apakah itu bisa tingkat fisik dan stamina sist ?

  7. Maulona Balia says:

    La..promote produk rupanya..tp betol la mmg kne jg mkn

  8. Aisyah says:

    Memang bagus ni. Info yang sangat betmanfaat 😁👍

  9. Aliah says:

    saya pun tengah usaha nak tingkatkan stamina ni..baru lari lari sikit dah pancit dah huhu
    Aliah menulis…4 tips ini akan menjadikan anda bebas dari keputihan buat selama-lamanyaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge