Hari ni mama nak bercerita pasal dalam pantang pula. Bukan apa, best friend mama tengah mengandung, InsyaAllah kalau tak de apa aral bulan depan bersalinlah dia. 

Terus terang mama cakap, mama memang tiada pengalaman mengambil vitamin shaklee dalam pantang. Tapi InsyaAllah lepas ni, mama mesti akan ambil Set C (Set Bersalin) untuk mama lebih cergas dan bertenaga.

Lagi pun, bukan apa..masa mama bersalinkan Qaireen dulu, mama ada beli set bersalin jenama L***A yang berharga RM300++..tapi mama tak makan pun.! Kebetulan Qaireen kena prolonged jaundince, so mama mmg tak boleh makan apa2 pun jamu pun. Halia dan lada hitam pun tak boleh. So masa tu badan mama lemah sangat2, udahlah hampir 2minggu mama keluar masuk hospital.

So hari ni mama nak kongsi cerita kawan mama. Kisah sepupu Azrin
__________________________________________________________

Jawapan Weeda bila mak saya membebel kat dia ” OK lah ngah…Elok betul mkn ubat tu (set bersalin shaklee). Luka bedah cepat je baik..Tak sakit sgt mcm 1st beranak dulu…Nak pusing badan pun sakit…Ni sedap je nak pusing kiri kanan…”

Saya pun macam tak percaya tengok dia..Mcm org bersalin normal je..Laju je dia jalan…Ish…Weeda cerita lagi..“Masa kt ward doctor hairan tengok aku…mcm bukan czer.Hahaha…”

Si comel Nur Zaffyna Zahra

Terujakan?Saya pun…Betul ke Set Bersalin Shaklee ni bagus?Untuk yang tak dpt makan jamu macam saya, mmg la BAGUS…Untuk yang risau kalau makan jamu ada effect kat baby, sangat lah BAGUS…Saya tak cakap jamu2 tak bagus tau….

Kenapa Set Bersalin Shaklee ni BAGUS? Ini kisah mama pulak…

Vita-Lea – bersama Iron formula yang sgt penting utk tubuh selepas bersalin
Lepas bersalin muka mama pucat betul, lepas tu duduk pula dekat hospital 3 hari. Lepas tu balik rumah..beberapa hari masuk balik ke hospital. Selama 2 minggu mama macam tu. Kenapalah masa tu mama tak “kenal” lagi dengan Vita-Lea.

B Complex – elak kemurungan, anti-stress, stabilkan hormon
Dalam pantang mmg sgt2 stress!! Baba cakap dgn mama, apa saja yg dia buat semuannya tak kena bagi mama. Bila Qaireen menangis sewaktu nurse ambil darah di kaki atau atas tapak tangan, mama mesti nangis. Bila dah keluar hospital lain pula ceritanya. Kadang2 rasa runsing mcm nak menjerit je bila dkt dalam bilik..Hairan betu?? Kalalu ada B Complex kan bagus!

Vita-C – membantu memperbaiki tisu sel, mempercepatkan penyembuhan luka
Walaupun mama bersalin secara normal tapi mama rasa luka mama lambat sembuh tau! Ada ibu tu baru 4 hari bersalin dia dah boleh berjalan laju je. Mama ni dah masuk 1 minggu pun benang masih belum putus lagi! Mungkin sebab mama tak ambil apa2 vitamin. Masa tu tak de ilmu, nurse bagi dkt hospital mama tak nak makan. Sekarang menyesal tak sudah!

Zinc – membantu luka (terutama luka dalaman) cepat sembuh
Mengapa orang Melayu suka makan ikan haruan selepas bersalin? Kerana ikan haruan mengandungi zinc, namun pengambilan yang mencukupi dapat diukur dengan tepat melalui pengambilan tablet zinc). Masa dalam pantang dulu, waktu nak buang air besarlah yang paling seksa sekali! Mama punye jahitan bawah tu, lambat kering. Nak membuang punyelah susuh, terkepit sana..terkepit sini. Sampai menangis mama dalam toilet. Kalau ambil Zinc, cepatlah sembuh luka dalaman tu kan!


So bakal2 ibu, tepuk dada tanya selera..mama tak cakap jamu – jamu tu tak bagus tau! Ini berdasarkan pengalaman mama sendiri, lagi pun set shaklee jauh lebih murah dari set – set bersalin yang lain dan selamat diamalkan sebab ia terdiri daripada bahan – bahan semulajadi yang tidak bersifat “panas”.


______________________________________________________

Set berpantang ini adalah untuk kegunaan 40 hari dengan harga RM100. Anda boleh juga menambah 60 biji alfalfa sebagai milk booster dengan harga tambahan RM10.



Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge