VITAMIN D mempunyai beberapa fungsi penting. Sebagai contoh , ia membantu mengawal jumlah kalsium dan fosfat dalam badan. Nutrien ini diperlukan untuk memastikan tulang dan gigi yang sihat.

Vitamin D

Vitamin D

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kecacatan tulang seperti riket pada kanak-kanak , dan sakit tulang dan kelembutan akibat daripada keadaan yang dipanggil osteomalacia di kalangan orang dewasa .

SUMBER – SUMBER VITAMIN D

Vitamin D

Vitamin D

Kebanyakan vitamin D datangnya daripada cahaya matahari di waktu pagi. Vitamin D juga terdapat dalam sebilangan kecil makanan seperti:

  • ikan berminyak seperti salmon , sardin dan ikan kembung
  • telur
  • tepung
  • keju
  • susu

SIAPA PERLUKAN VITAMIN D?

Kebanyakan orang akan mendapatkan vitamin D dengan cara mengamalkan pemakanan yang seimbang. Tetapi terdapat beberapa golongan yang dikuatiri menghadapi risiko tidak mendapat cuku PVitamin D adalah :

  • wanita hamil dan menyusukan bayi
  • bayi dan kanak –  kanak di bawah umur lima tahun
  • orang tua yang berusia 65 tahun ke atas
  • mereka yang tidak terdedah kepada cahaya matahari, seperti orang – orang yang menutupi kulit mereka ketika di luar rumah , atau mereka yang housebound atau dikurung dalam rumah untuk jangka masa yang panjang.
  • orang-orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap seperti orang Afrika , berasal dari Afrika -Caribbean dan Asia Selatan

 

BERAPA BANYAK CADANGAN VITAMIN D YANG DIPERLUKAN?

Bagi  wanita hamil dan menyusukan bayi mereka perlu mengambil makanan tambahan harian yang mengandungi 10 mikrogram ( 0.01mg ) vitamin D untuk memastikan keperluan ibu untuk vitamin D dipenuhi dengan secukupnya.

Semua bayi dan kanak-kanak yang berumur enam bulan ke lima tahun perlu mengambil makanan harian yang mengandungi vitamin D agar dapat membantu mereka memenuhi keperluan yang ditetapkan bagi kumpulan umur ini 7-8.5 mikrogram ( 0.007 – 0.0085mg ) vitamin D sehari.

Bagi mereka yang berumur 65 tahun dan ke atas dan orang ramai tidak terdedah kepada banyak matahari juga perlu mengambil makanan tambahan harian yang mengandungi 10 mikrogram ( 0.01mg ) vitamin D

Vitamin D

Vitamin D

 

Jika anda mengambil vitamin D tambahan , jangan mengambil lebih daripada 25 mikrogram ( 0.025mg ) setiap hari, kerana ia boleh menjadi berbahaya. Walau bagaimanapun , dengan mengambil kurang daripada ini tidak akan menyebabkan apa-apa kemudaratan.

Badan anda tidak membuat terlalu banyak vitamin D dari pendedahan cahaya matahari, tetapi sentiasa ingat untuk menutup atau melindungi kulit anda jika anda berada di luar di dunia ini bagi tempoh yang lama.

Mengambil terlalu banyak vitamin D tambahan dalam tempoh masa yang panjang boleh menyebabkan lebih banyak kalsium untuk diserap daripada yang boleh dikeluarkan .
Kalsium berlebihan boleh disimpan di dalam dan merosakkan buah pinggang. Pengambilan berlebihan vitamin D juga boleh menggalakkan kalsium untuk dikeluarkan daripada tulang, yang boleh melembutkan dan melemahkan mereka.

Untuk memudahkan anda, anda boleh dapatkan OSTEMATRIX SHAKLEE. Lengkap dengan Kalsium, Mangesium, Vitamin D dan lain – lain.

Ostematrix

Ostematrix 120biji RM61

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan Vitamin D semulajadi yang lengkap dengan lain – lain keperluan, anda boleh hubungi saya DILLA JALIL 017-5657552 | admin@mamaqaireen.com

Semuanya dalam satu, lebih cepat dan mudah!

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge