Bila terbaca kisah kak N tentang abahnya yang di serang strok pada malam raya yang kedua, mama rasa nak kongsi sikit dengan anda semua. Abah kak N mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah abah kak N sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggal. 

 
Kita ni berpuasa selama sebulan, tiba hari raya..daripada pagi sebelum Solat Sunat Aidilfitri sehinggalah ke malam tak henti – henti makan..betul tak?? Kadang tu sampai sengkak perut kita ni. Tu belum termasuk dengan rumah terbuka lagi. Bila dah makan semua tu..mula lah tekanan darah tinggi naiklah..kecing manis naik lah..apa lagi yang naik. (ingatan untuk diri sendiri juga) ^_^
Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.
Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.
Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan

Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :
Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.
 
Untuk keterangan lanjut sila :-
  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.
SMS /WhatsApp mama :
017-5657552

 
.
Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge