Assalammualaikum.

Salam Jumaat untuk semua, alhamdulillah hari ni dapat update blog semula. Beberapa hari ni busy sikit sebab Qaireen tak berapa sihat. Last week masa balik sekolah, tiba2 badan dia panas. Sekali bila check suhu dah 39’C dan tiba2 je demam.

Lepas tu barulah tahu, rupa2nya Qaireen terkena Penyakit Tangan Kaki dan Mulut (HFMD). Nasiblah tak teruk.

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD)

Mula2 saya tak tahu pun yang Qaireen kena sakit ni, sebabnye dia aktif macam biasa. Ingat lagi minggu lepas, dia cakap dengan saya..

Qaireen : mama, kaki Qaireen kena gigit semut

Mama : ambil Herbal Blend Cream, sapu dekat tempat gigit semut tu.

Qaireen : mama, kaki tak boleh jalan macam biasalah..tempat gigit semut ni pedih

Mama : -___-“ (mama tak layan, ingatkan anak buat “drama” biasalah anak pompuankan)

Lepas tu dia demam, lepas 2 hari demam dia mengadu lagi dekat saya. “mama..kenapa semut ni suka sangat gigit Qaireen”

Kesian sangat kan? so saya pun tolonglah sapu Herbal Blend Cream dekat tangan dia. Masa tengah sapu cream tu baru saya perasan. Eh..lain macam pulak bintik2 dekat kaki dan tangan Qaireen ni. Saya syak dia kena Penyakit Tangan Kaki dan Mulut (HFMD) .

Bila bawa gi klinik, memang betul kena panyakit tersebut. Redha jelah..huhu….nasib dekat mulut tak de bintik2. Hanya tangan dan kaki je.

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD)

 

Nak tahu apakah Penyakit Tangan Kaki dan Mulut (HFMD) ni? Teruskan membaca info2 yang saya dapatkan daripada MyHealth

  • Tanda & Gejala
  • Komplikasi
  • Nasihat Ibubapa
  • Pencegah
  • Rawatan

 

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD)

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) ni adalah salah satu penyakit jangkitan pada kanak2 yang berusia bawah 10 tahun. Kebiasaannya bayi atau kanak2 akan mempunyai lepuhan berisi air yang muncul di tangan, kaki dan mulut.

Dibahagian tekak dan tonsil akan membentuk ulser kecil, manakala kaki, tangan dan kawasan diaper (lampir) akan mengalami sedikit ruam dan lepuhan kecil.

HFMD disebabkan oleh virus (kumpulan enterovirus). HFMD merebak dari individu ke individu melalui lelehan hingus, air liur, najis dan cecair ruam dari mereka yang dijangkiti. Sama ada orang dewasa mahupun kanak2 boleh dijangkiti. Tetapi kebiasaannya kanak2 di bawah 5 tahun paling mudah dijangkiti.

Tanda dan Gejala

  • Demam
  • Sakit Tekak
  • Ulser pada tekak, mulut dan lidah
  • Ruam dengan vesikel (lepuhan kecil 3 – 7 mm) pada tangan, pergelangan tangan, kaki dan kawasan diaper. Vesikel lazimnya pada tapak tangan dan tumit kaki dan ia antara ciri2 kemunculannya
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan

Komplikasi

Biasanya tidak serius, tetapi sebilangan kecil kes didapati merbahaya bila melibatkan sistem saraf dan jantung.

Nasihat Kepada Ibu Bapa / Penjaga

Ibubapa / penjaga diminta mendapatkan nasihat rawatan daripada doktor secepatnya mungkin jiga anak2 mereka mendapat tanda2 HFMD.

Mereka seharusnya peka kepada sebarang perubahan tingkahlaku anak2 mereka seperti ketidakselesaan, mengantuk, lemah, tidak mahu makan dan minum, muntah berterusan atau sering mengamuk. Segeralah membawa anak ke hospital.

Elakkan menghantar anak yang mempunyai gejala seperti di atas ke sekolah, pra sekolah atau nurseri. Ini kerana HFMD sangat mudah berjangkit.

Sentiasa sapu dan bersihkan hidung serta mulut anak dengan tisu dan buang tisu yang telah digunakan dengan sempurna.

Pencegahan

Ahli keluarga perlu mematuhi amalan kebersihan yang sempurna, termasuk kerap mencuci tangan supaya dapat mengawal rebakan jangkitan.

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD)

  • Cuci tangan secara konsisten
  • Menggunakan air bersih dan sabun sebelum menyediakan makanan, selepas keluar tandas, selepas menukar lampin dan mencuci najis
  • Menutup mulut dan hidung ketika batuk dan bersin
  • Elakkan berkongsi pakaian, tuala, mainan, perkakas makanan dan minuman
  • Ibubapa / penjaga perlu membersihkan diri terlebih dahulu sebelum menguruskan anak atau bayi mereka
  • Sentiasa bersihkan mainan, kerusi dan meja yang telah dicemari oleh air liur anak yang dijangkiti
  • Jauhkan daripada tempat awam yang sesak (seperti sekolah, pra sekolah, tempat maina, pasar, penggangkutan awam, super market dan lain2) sekiranya mereka mempunyai tanda2 jangkitan HFMD

Rawatan

Diagnosis dibuat oleh kebanayakan pengamal perubatan berdasarkan ciri-cir unik munculnya lepuhan pada mulut, tangan dan kaki bagi kanak2 yang kelihatan sihat. Tiada rawatan khusus bagi jangkitan selain dariapda rawatan mengurankan gejala2. Rawatan menggunakan antibiotik tidak berkesan dan tidak diperlukan. Acetaminophen boleh digunakan bagi merawat demam.

Aspirin tidak seharusnya digunakan pada kanak2 bawah 12 tahun semasa demam disebabkan oleh virud. Air garam bagi membilas mulut (1/2 sudu garam bagi 1 gelas air suam) boleh melegakan kanak2 sekiranya mereka berupaya membilas mulut tanpa menelannya kerana tertelan air garam boleh menyakitkan.

Itu lah serba sedikit yang saya boleh sharekan bersama. Tapi bagaimana pula cara saya mengubati Qaireen? Ok ceritanya macam ni..

Semasa Demam – (Untuk Memberi Tenaga & Selera Makan)

meal-shakes

Masa Qaireen tengah demam tu setiap hari saya bagi dia minum Mealshake. Sekurang2nya dia ada tenaga dan selera makan. Nasiblah dekat mulut dia tak de lepuhan, kalau tak lagi kesian tau.

Kebetulan dia tak lalu nak makan. So saya hanya bagi dia minum Milo + Mealshake pastu cicah roti. Alhamdulillah, berselera semula masa dia tengah sakit tu.

 

Kebaikkan Mealshake

1. Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. 

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein dan tidak mengandungi laktosa. Bagus untuk kulit, kuku, rambut, organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.

3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

4. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit. Memudarkan parut pada kulit kanak – kanak.

5. Detox
Kaya dengan serat yang membantu untuk masalah sembelit bagi kanak – kanak.

 

Testimoni Anak Yang Kurus Tak Suka Makan, Kini Setiap Hari Berselera Pula

Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Antara kebaikan Mealshake ini ialah : 

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk “tablet”
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti

 

Lepuhan – Nak Kasi Cepat Kering

hand-cream

Saya sapukan Herbal Bland Cream dekat semua tempat lepuhan tersebut setiap hari. 3 ke 4x sehari terutamannya selepas mandi dan sebelum tidur.

Apa yang best sangat tentang Herbal Blend Cream ni?

1) 100% semulajadi dan TIADA Paraben

2) Selamat untuk bayi dan semua golongan

3) 3 bahan yang superb hebat dalam cream tersebut. Iaitu :

Ekstrak Rosmary

  • Bertindak sebagai antibakteria untuk melawan jangkitan kuman
  • Meransang pembaharuan sel kulit
  • Memperbaiki kulit yang teruk dan sensitif

Ekstrak Chamomile

  • Digunakan secara tradisional sejak zaman dahulu lagi bagi meredakan keradangan
  • Anti keradangan pada kulit

Ekstrak Melissa

  • Menyokong imunisasi dan membantu meningkatkan ketahanan badan daripada sebarang ejen virus berjangkit
  • Mempercepatkan penyembuhan dan jangkitan tidak akan merebak secara rawak dan meluas

 

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD)

Qaireen sihat sepenuhnya tanpa ada parut pun 😉

Sekiranya bayi atau anak anda tengah menderita dengan kesakitan HFMD ni, nasihat  saya cepat2 dapatkan Herbal Blend Cream dan bagi mereka Mealshake. Qaireen tak sampai 1 minggu dah baik dan kering sepenuhnya.

Lagi satu yang bestnye cream ni, Lepuhan tu macam tak sempat nak berair. Mungkin sebab kerap letak, so lepuhan tu mmg cepat sangat kering. Alhamudulillah, tak lah cecair tu merebak di merata tempat kan?

Pastu Mealshake ni pula multivitamin dan protein, so lagi cepatlah anak kita sihat. Parut pun jadi cepat pudar.

Best sangat tau. Jika anda nak lihat anak anda kembali ceria seperti selalu, cepat hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552

Kesian dekat anak kita, dia tengah sakit tu. Atau anda boleh klik icon di bawah ini.

 

order-sekarang-juga

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

 

Anda berminat untuk menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

Tagged with →  
Share →

12 Responses to Rawatan Mudah Bagi Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut (HFMD)

  1. fuzy says:

    Tq bagi tips berguna ni…boleh get ready bila anak kena HDFM, sebelum ni anak kena jangkitan scabies
    fuzy menulis…Rawatan Kudis Buta Untuk Bayi Bawah 2 tahunMy Profile

    • MamaQaireen MamaQaireen says:

      memang kesian tau, saya pernah terjumpe dengan seorang kanak2 berusia 3 tahun. kesian sangat, mmg menangis sahaja. sebab dalam mulut penuh dengan ulser.

  2. Daud Mohamad says:

    thanks mamaqaireen, tips ni sangat berguna untuk rakyat malaysia elak dari HFMD
    Daud Mohamad menulis…7 Makanan Seksi Kembali Menghangatkan Cinta Pasangan Seperti Pengantin Baru BerkahwinMy Profile

    • MamaQaireen MamaQaireen says:

      terima kasih Daud Mohamad, penyakit ni sangat mudah berjangkit..mudah2an memberi manfaan kepada semua.

      sharing is caring 😉

  3. mummy farhan says:

    As salam sis..anak sy tgh kena penyakit kaki,tgn dan mulut ni..
    Sy berminat nk beli herbal blend cream tu..bpe yer harga?

  4. nurulbadriah says:

    Saya dah cuba bagi anak yg kena pnyakit HFMD ni meal shakes dan herbal blend cream ni . Mmg berkesan n cepat baik.. anak saya suka minum meal shakes wlupun masa tu dia mmg xlalu makan.. anak umur setahun lebih masa tu.. then cream tu sy sapu pada bintik2 merah dia tu di mulut n smua tmpt yg kena.. alhamdulillah mmg cpt hilang dan xde kesan parut.. tq bg info n share info pasal ni..

  5. azlia liza alias says:

    thanks mama qaireen for sharing d experience..

  6. Nina says:

    Apakah produk ini aman untuk semua kondisi dan usia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge