Assalamualaikum

Hari ni saya nak share resepi mudah, cepat dan senang untuk dimasak. Lagi2 untuk orang bujang atau anak2 jenis tak boleh tunggu lama sebab lapar. Hehee. Resepi Spaghetti Carbonara sedap mudah tanpa prego. Haaa..tak perlu beli prego carbonara tau. Kita buat sendiri je.

carbonara tanpa prego

Actually saya ni sebenarnye..tak berapa suka carbonar. Bukan apa, sebabnye kalau gi order dekat mana2 cafe..saya selalu terkena yang muak. Nak cari yang sedap, susah sangat. Tiba2 teringat pulak carbonara dekat US dulu. Allah, punye lah sedap. Ada rezeki tahun depan kita pergi trip 6 star dengan Shaklee tu lagi 😉

OK cukup sampai situ..huhu.

Kembali semua pada resepi ni. Untuk pengetahuan, ni adalah percubaan pertama saya. Sebabnye pagi tadi saya buat breakfast dengan mushroom soup campbell’s. Kebetulan ada banyak lebih. Ada 3/4 tin lagi baki mushroom soup.

BACA : Resepi Puding Roti Lengkap Dengan Gambar Satu Persatu

carbonara tanpa prego

11954596_10153773059838814_5627431895683191472_n

Breakfast yang mengenyangkan

 

Takkanlah nak buang macam tu je kann. Kalau nak simpan untuk esok2, alamatnye memang dalam tong sampah lah.

Kebetulan pula dalam peti ais ada bahan2 nak buat spaghetti, maka terciptalah resepi ni.

Jom kita tengok resepi spaghetti carbonara sedap mudah tanpa prego ni 😉

Bahan – Bahan :

1/2 paket spaghetti

3/4 tin mushroom soup

500ml fresh milk

1 biji bawang besar – potong dadu

6 ulas bawang putih – potong dadu

1/4 paket ayam kisar

2 batang sosej ayam

mix herb (saya guna oregano je)

garam

lada hitam

parmesan cheese

 

Cara Memasak :

  1. Rebus spaghetti sehingga lembut. Lebih kurang 20 minit. Masa rebus tu letak sedikit minyak dan garam.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Lepas masukkan ayam kisar, bila dah separuh masak, masukkan pula sosej.
  4. Selepas itu masukkan mushroom soup dan susu segar. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit susu segar / air. Sebabnya carbonara ni akan menjadi pekat bila sejuk.
  5. Akhir sekali masukkan mix herb, lada hitam dan garam.
  6. Tabur sedikit cheese dan gaul. Siap untuk dimakan.

Nak lagi senang, tak perlu letak mushroom soup tu pun boleh. Guna susu segar je. Lepas tu boleh letak cendawan butang atau apa2 sayur.

Semoga happy dan kenyang bersama family tercinta. Selamat mencuba 🙂

 

**********

Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

Dilla Jalil (facebook)

COD : KFC Medan Gopeng

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

 

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Resepi Spaghetti Carbonara Sedap Mudah Tanpa Prego

  1. Desa says:

    Thanks atas resepinya..
    Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya..

  2. Majid says:

    Nak produk campbells yg kauh lbh murah?pm,sy

  3. baru try wat resepi ni pg td.. sdap sgt.. jimat lg dr beli prego.. huhu.. thanks for sharing

  4. Aishah Akmar says:

    klu campbells instant tu boleh ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge