Soalan yang sering saya dapat dari customer ialah “Halalkah Shaklee?“. Alhamdulillah kita prihatin. Iya, Shaklee merupakan produk keluaran US. Bila dipasarkan di Malaysia sudah tentu status HALAL menjadi perkara utama.
Shaklee adalah worldwide dan mempunyai pelbagai jenis produk. Namun jika anda ‘meninjau’ Shaklee di US atau Australia hatta Singapura sekalipun, anda akan dapati sesetengah produknya tidak terdapat dalam pasaran Malaysia. Kenapa ya? Ini kerana tidak semua produk worlwide Shaklee itu halal (ya tidak dapat disahkan status halalnya). Senang cerita, yang dijual di Malaysia telah diperakui status Halalnya. So, jangan risau ya.
Sijil HALAL terbaru bagi tahun 2014Dikeluarkan pada 27 January 2014.
 
sijil halal shaklee
Islamic Services of America (ISA)
 adalah satu badan Islam di Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM.
Boleh lihat di laman web JAKIM untuk meyakinkan diri anda lagi. Lihat mukasurat 33. Senarai ini adalah yang telah dikemaskini pada 31 July 2011.
Mungkin juga anda tertanya2. Kenapa Collagen Powder Shaklee tiada pula dalam sijil tersebut?
Untuk pengetahuan anda Collagen Powder made in Japan. Oleh yang demikian, proses untuk halal certification agak lain sikit dari yang biasa (yang biasa diiktiraf oleh ISA).
Jadi proses dia take longer, dan macam2 prosedur yang berbeza dari ISA. Shaklee cuba untuk percepatkan, dengan kemungkinan akan dapatkan halal cert dari negara lain.
Jangan pula anda rasa takut atau was2. Ia bukannya ada masalah mengandungi bahan haram tetapi hanya the certification process sahaja.
Selamat bershaklee semua 🙂
Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge