Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Pernah tak, bila anda tengah marah sangat atau runsing sebab sesuatu..lepas tu anda lepaskan geram dengan update status di FB atau Twitter? Jika pernah, itu tandanya anda tengah stress.

Keadaan sekarang ni memang boleh mengundang semua orang jadi stress, betul tak? Masalah wang, gaji tak naik, barang mahal, traffic jam, keadaan orang disekeliling dan macam2 lagi. Justeru itu, apa yang harus anda lakukan?

Actually anda tak boleh lari nak dengan semua masalah ni. Tapi anda boleh belajar cara tangani stress dengan mudah untuk kesihatan anda.

tangani stress dengan mudah

Saya ceritakan serba sedkit tentang hormon k. Kita belajar bab biologi sikit 😉

Hormon Stress

Untuk pengetahuan anda, jika anda selalu stress. Anda sebenarnya akan merosakkan diri sendiri. Ini kerana setiap kali anda stress, ia akan menyebabkan lebihan rembesan hormon cortisol di kelenjar pituatari (terletak di otak) dan merangsang kalenjar adrenal di ginjal untuk perembesannya.

Semakin banyak stress atau tinggi level stress yang anda alami, semakin banyaklah hormon cortisol yang akan dirembeskan.

 

tangani stress dengan mudah

Apa Pula Hormon Cortisol ni?

Hormon Cortisol juga dihasilkan oleh kelenjar adrenal dan disebut juga sebagai hormon stress. Hormon ini yang menentukan respon anda terhadap situasi yang tegang sehingga boleh menyebabkan anda menjadi stress.

Dibandingkan dengan hormon lainnya, hormon ini bekerja lebih lambat. Pertama, bahagian otak bernama amygdala akan menentukan ancaman atau situasi yang akan menyebabkan anda stress.

Kemudian signal akan dihantar  kepada hypotalamus. Hypotalamus mempunyai hormon CRH yang berhubungan dengan ACTH. ACTH kemudian menghantar pula signal pada kelenjar adrenal untuk melepaskan cortisol.

Haaa..begitu panjang “perjalanan” hormon ni, atau anda boleh baca disini (hormon Stress) .

Apa Tugas Hormon Cortison Pada Tubuh?

Cortisol dikeluarkan sebagai tindak balas kepada tekanan dan tahap glukosa darah yang rendah. Fungsi utamanya kepada tubuh adalah:
  • meningkatkan gula dalam darah melalui gluconeogenesis
  • mengawal tekanan darah
  • membantu metabolisma lemak, protein dan karbohidrat
  • menekan sistem immuniti
  • tindak balas keradangan dan mengurangkan pembentukan tulang
Boleh tengok video ni untuk mengetahui macam mana proses hormon tu berlaku.

 

Ni semua hormon punye kerja 😉

Sebab tu bila kita kena jalani kehidupan yang sihat. Kita kena pandai kawal stress. Kena tangani stress dengan bijak. Kalau tak macam2 penyakit yang akan muncul. Ibu yang menyusukan baby pun akan kekurangan susu bila stress.

Sebabnya hormon prolaktin dan oksitosin juga dihasilkan oleh kelenjar pituitary di otak. Bila hormon stress ni keluar, maka hormon oksitosin pun terhalanglah untuk keluar. Susu pun tak mau keluar, mak pun bertambah stress dan lagilah susu tak keluar. Betul tak?

Kenapa saya cakap stress ni bahaya? Stress boleh mengundang kepada pelbagai penyakit tau. Antaranya ialah :

  • tekanan darah tinggi
  • stroke
  • penyakit jantung
  • gastrik
  • rambut gugur
  • kulit kusam
  • masalah jerawat
  • sembelit
  • imune sistem down
  • kanser
  • dan macam2 lagi

Takutkan? Macam2 penyakit akan datang. Muka pun nampak tua dan tak bermaya.

Oleh itu..apa yang harus anda lakukan untuk tangai stress dengan mudah? Emmm cakap senanglah kan? Bukan senang jugalah tiba2 nak tukar perasaan yang membara dalam hati ni, pastu tiba2 nak jadi cool pulak cik kak..

Hehe..

Sebenarnya ada caranya. Jom saya nak kongsikan bersama ni. Supaya kita semua sama2 happy, sihat dan awet muda gittew 🙂

 

10 B Cara Tangani Stress Dengan Mudah

tangani stress dengan mudah

1.0 Bertenang

Bila kita hadapi sesuatu masalah atau dugaan, pertama sekali kita bawa bertenang. Memang dalam hati tu gelabah, marah, geram, sakit hati, runsing, susah hati dan macam2 lagi. Tapi kita kena bertenang.

 

2.0 Bernafas Secara Dalam

Duduk bersandar, pejam mata dan tarik nafas secara dalam. Buat kiraan 4,2,8 saat

Tarik 4 saat, tahan nafas 2 saat dan lepas 8 saat.

Lakukan sekurang2nya 3 kali.

 

3.0 Berkata “relaxlah”

Tengah stress cuba bercakap dengan suara kecil dalam hati anda. Relaxlah..relax…

 

4.0 Beribadat

Sebagai umat Islam, kita digalakkan untuk mendekatkan diri dengan Allah. Bila dah stress sangat, ambil wujud dan solat. Doa dan mengadulah kepadaNya. Allah maha mendengar.

 

5.0 Berkongsi Perasaan / Masalah Dengan Seseorang

Kadang2 masalah yang ditanggung bila tak diluahkan memang boleh menjadi “barah”. Cara terbaik cari sahabat yang boleh dipercatai dan luahkan kepadanya. Kalau ada masalah rumah tangga, jangan sesekali pergi cerita masalah dekat kawan yang berlainan jantina ok. Sila rujuk ke pakar kaunseling. Lain pula jadinya nanti..opssss!

 

6.0 Berurut

urut stress

Boleh minta tolong pasangan, rakan di pejabat atau kawan2 tolong urutkan sebentar. Atau anda juga boleh pergi ke SPA untuk memanjakan diri.

 

7.0 Berehat & Mendengar Muzik

Boleh dengar muzik yang berunsurkan seperti Jazz, Alpha Waves atau Zikir. Boleh cari di Youtube.

 

8.0 Beriadah

Hujung minggu boleh pergi mendaki bukit, berkelah bersama family, bermain bersama anak2 dan sebagainya.

 

9.0 Bersenam

Tak de masa nak bersenam? Cara saya paling mudah iaitu banyakkan berjalan kaki. Kalau nak parking kereta, jangan parking betul2 depan kedai. Parking jauh sikit. Tu pun salah satu cara bersenam kan? Al least ada jugalah berjalan.

 

10.0 Berfikiran Positif

Sentiasa kena bersangka baik dan berfikiran positif. Sebaik2 perancang adalah daripada Allah.

 

Tu 10 B yang paling mudah untuk anda semua amalkan. Jika saya, saya akan tambah dengan lagi 1 B. Iaitu B Complex. Kenapa B Complex?

Terus terang saya katakan, tugas WAHM memang mencabar. Pada masa yang sama kita duduk di rumah untuk menjaga anak2, menyediakan makan dan pakai suami dan anak dan pada masa yang sama juga kita berniaga.

Kadang2 tu stress juga sebab tak terkejar nak buat semua. Jadi apa yang saya lakukan untuk tangani stress pada diri saya? Tentunya saya akan mengambil 2biji B Complex setiap pagi.

Ada Apa Dengan B Complex Shaklee Ni?

b-complex

B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B iaitu :

  1. Vitamin B1
  2. Vitamin B2
  3. Vitamin B3
  4. Vitamin B5
  5. Vitamian B6
  6. Vitamin B12
  7. Asid Folik
  8. 100% Biotin

â—†Vitamin B1
~ mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma

â—†Vitamin B2
~ mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.

â—†Vitamin B3
~ mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi.

â—†Vitamin B5
~mengurangkan stress fizikal dan mental, membantu mengurangkan penuaan pramatang

â—†Vitamin B6
~ penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya

â—†Vitamin B12
~ meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual

â—†Biotin
~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit

â—†Asid Folik
~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

Tahukah anda, B Complex juga boleh memberi tenaga kepada anda.

B Complex penting untuk memetabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Selepas kita makan, B Complex akan menukarkan gula kepada tenaga. Jika kita kekurangan B Complex, kita akan mudah menjadi penat dan tidak bermaya.

Sekiranya keadaan tempat kerja atau anda dikelilingi dengan orang yang boleh menyebabkan anda stress. Nasihat saya, ambillah B Complex setiap hari.

Tak mahal pun B Complex Shaklee ni. 

1 Bekas ada 120 biji

1 Bekas : RM 53.75 sahaja.

RM53.75 boleh tahan sehingga 4 bulan.

Especially untuk ibu menyusu, dalam pantang, kencing manis dan pesakit darah tinggi. Jangan buang masa lagi, jangan berlengah lagi. Sayangi diri anda. Hubungi saya untuk dapatkan B Complex hari ini juga. Dilla Jalil 017-5657552

****************

 

 

order-sekarang-juga

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

 

Anda berminat untuk menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

Dilla Jalil (facebook)

COD : KFC Medan Gopeng

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge