Melatih kanak – kanak berpuasa adalah salah satu tugas ibu bapa yang tidak boleh dipandang ringan. Berpuasa adalah salah satu daripada rukun Islam. Walaupun berpuasa hanya diwajibkan kepada mereka yang sudah baligh, tetapi latihan berpuasa perlu dimulai sejak kecil lagi.

Latihan ini hanya sebulan sekali sahaja dalam setahun. Oleh itu, setiap kali bulan Ramadan tiba, latihan perlu dilakukan bagi memudahkan kanak – kanak ini berpuasa bila tiba masanya nanti.

Latihan berpuasa juga sebenarnya bukan sekadar menahan diri daripada lapar dan dahaga, tetapi memberitahu kepada mereka bahawa sebagai umat Islam kita mesti melakukan segala perintah Allah.

 

melatih kanak - kanak berpuasa

 

 

Pengetahuan berkaitan agama seperti taat terhadap perintah Allah perlu disemai dalam kehidupan kanak – kanak ini sejak awal lagi.

Bagaimanakah persiapan kita sebagai ibubapa untuk melatih anak – anak kita? Saya akan kongsikan serba sedikit cara2  melatih kanak – kanak berpuasa yang mana saya perolehi daripada pengalaman ibu – ibu lain dan juga pembacaan saya sendiri.

5 Cara Melatih Kanak – Kanak Berpuasa.

1) Terangkan Apakah Ramadan

Sebelum hadirnya bulan Ramadah, kita sebagai ibu bapa boleh menerangkan kepada anak kita tentang kehadiran bulan yang mulia ini.

Anda boleh menceritakan kepada anak anda tentang kehebatan dan kelebihan berpuasa ketika bulan Ramadan. Anda boleh menggunakan contoh seperti “Upin dan Ipin bersama kawan – kawannya pun berpuasa juga” .

 

2) Ceritakan Suasana Gembira Ketika Ramadan

Suasana yang menyeronokkan boleh membuat kanak – kanak lupa atau hilang rasa letih dan lapar. Anda juga boleh galakkan mereka untuk membantu menyediakan juadah berbuka.

Berikan mereka peluang untuk membaca doa ketika sahur dan berbuka puasa secara beramai – ramai. Berbuka bersama rakan – rakan anda yang mempunyai anak yang sebaya atau dengan saudara-mara yang lain boleh menwujudkan suasana yang riang dan mengembirakan anak anda.

 

3) Memberi Ganjaran 

Ini adalah salah satu teknik yang biasa digunakan dari dahulu lagi, betul tak? 😉

Ganjaran seperti wang, menyediakan makanan kegemaran ketika sahur atau berbuka, mahupun peluk cium disertai kata – kata pujian. Namun begitu, setiap ganjaran diberi haruslah disertai dengan penerangan.

Kita sebagi ibu bapa harus menerangkan bahawa berpuasa itu adalah tuntutan agama. Tujuan kita berpuasa adalah untuk mendapatkan pahala dan keredhaan Allah serta menyucikan jiwa kita. Bukan untuk ganjaran dunia semata – mata.

 

4) Memberi Kelonggaran (jika mendatangkan kemudaratan)

Berpuasa bagi kanak – kanak hukumnya adalah tidak wajib selagi mereka belum baligh. Oleh yang demikian, berikan meraka masa untuk mereka berjinak dan belajar tentang berpuasa.

Kita sebagai ibu bapa boleh memberi kelonggaran berpuasa suku atau separuh hari. Jika mereka tidak mahu mengaku kalah untuk berpuasa penuh sehingga waktu berbuka, berikan mereka galakan.

Walaubagaimanapun, keadaan meraka haruslah dipantau supaya tidak memudaratkan kesihatan.

 

5) Mengambil Makanan Seimbang

Pastikan anak anda bersahur dihujung waktu untuk mengelakkan dari rasa terlalu lapar atau letih. Ibu bapa haruslah bijak dan mempelbagaikan juadah sahur dan berbuka.

Pastikan makanan tersebut mengandungi khasiat dan seimbang. Pastikan juga anak minum air dari waktu berbuka dan sebelum tidur dalam kuantiti yang tidak banyak, tetapi kerap kali. Ini untuk mengelakkan daripada “dehydration”

 

Buah Kurma

Buah Kurma

Buah kurma juga digalakkan untuk anak makan. Ia mengandungi glukosa untuk tenaga dan juga kaya dengan protein, serat, vitamin A dan C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potossium.

Sekiranya anak anda tiada selera untuk makan di waktu sahur, anda boleh memberikan anak anda…

3 gem

 

1. ESP (Energizing Soy Protein)

ESP didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMO soy protein yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan POSITIF dari pengambilan minuman ini ialah:

 • Membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan
 • Membantu kita melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik di dalam perut.
 • Dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati. Sangat sesuai bagi yang menghidapi gastrik

Meal Shakes

 • Membekalkan 35% atau lebih Nilai Harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting
 • Sumber yang kaya dengan kalsium, dan serat membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
 • Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin-vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melalui sajian berbuka dan sahur kita

Performance Drink

 • Performance Drink mempunyai rasa oren yang menyegarkan.
 • Mengurankan rasa dahaga melalui Rumusan Ekslusif Opticarb memberi kita KARBOHIDRAT bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera
 • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan
 • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar

Bonus:

Mighty 3 Gem ini juga sesuai untuk seisi keluarga. Boleh diberikan kepada suami dan terutamanya kepada anak-anak yang baru hendak belajar berpuasa (puasa kali pertama pasti letih kan)

Diharap dengan tips “5 Cara Melatih Kanak – Kanak Berpuasa” ini dapat memberi serba sedikit panduan berguna kepada anda.

 

KEKAL CERGAS DAN CERIA KETIKA BERPUASA   <—— SILA KLIK

 

 

 

***********

 

Anda berminat untuk menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

Anda nak buat berbisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

 

 

Share →

2 Responses to 5 Cara Melatih Kanak – Kanak Berpuasa Agar Kekal Ceria Sentiasa

 1. Faiz Saaid says:

  sekali sekala, bagi ganjaran berbuka kat tempat yang best best, huhuu

 2. MamaQaireen says:

  makan dkt tempat best2 mesti kanak – kanak suka..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge