Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil dikenali sebagai pregnancy induced hypertension (PIH) ataupun hypertension ketika hamil. Tekanan darah akan sedikit berubah ketika hamil, ini dIsebabkan oleh hormon kehamilan dan progesteron mengendurkan dinding salur darah anda. Tekanan darah tinggi bagi orang normal ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu hamil tekanan normal ialah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Sekiranya tekanan darah melebihi 14o, itu sudah dikategorikan sebagai tinggi.

tekanan darah tinggi ketika hamil

Bagi ibu – ibu yang mempunyai penyakit tekanan darah tinggi ketika hamil, ia boleh menyebabkan berisiko kehilangan bayi, nyawa sendiri dan berat bayi kurang dari bayi yang normal. Terdapat beberapa cara untuk membantu anda mengurangkan tekanan darah tinggi ketika hamil.

1) Mengurangkan Makanan Tinggi Sodium & Makanan Segera.

makanan segera

Tahukan anda penyebab utama tekanan darah tinggi ketika hamil adalah berpunca daripada makanan yang tinggi kandungan sodium natrium. Kebiasaannya makanan segera mengandungi sodium natrium yang tinggi. Maka, pastikan anda tidak mengambil makanan segara dengan lebih kerap.

2) Banyakkan Minum Jus Buah

Amalkan minuman berkhasiat ini pada setiap pagi dan malam. Pastikan buah tersebut segar dan kurangkan gula. Selain dapat mengawal tekanan darah tinggi ketika hamil, ianya juga kaya dengan vitamin. Bukan sahaja bagus untuk ibu yang hamil, malah jus buah juga bagus untuk bayi dalam kandungan.

3) Sayur dan Ulam

Ulam seperti tomato, daun sup dan batang sadari bagus diamalkan setiap hari ketika anda ingin menjamu selera. Ini kerana ia dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi ketika hamil.

4) Air Asam Jawa

asam jawa

Ambil air asam jawa sehari sebanyak 2 kali seminggu. Iaitu siang dan malam. Cara untuk menyediakan air asam jawa ini ialah, ambil air masak 1/2 cawan dan masukkan sedikit pes asam jawa. Selain dapat menurukan tekanan darah tinggi ketika hamil, air asam jawa juga bagus untuk menyejukkan badan, menghilangkan sakit tekak dan batuk.

5) Bersenam

ibu hamil berseman

Membuat senaman ringan bagi mengurangakan tekanan semasa tempoh kehamilan atau tekanan semasa menunggu proses bersalin.

6) Membuat Kerja Dengan Teratur

Keadaan terdesak atau kelam –  kabut boleh menyebabkan anda menjadi lebih tertekan. Pastikan tugas harian anda disiapkan dalam keadaan yang tenang. Sekiranya anda tidak dapat membuat kerja tersebut seorang, maka mintalah bantuan orang yang terdekat. Jangan memaksa diri sehinggakan anda merasa tekanan. Perasaan tertekan atau tekanan kerja akan membuat tekanan darah tinggi ketika hamil menjadi lebih merbahaya.

7) Mengambil Suplemen

Kadang – kadang apa yang anda makan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan anda. Badan anda perlukan vitamin bagi menampung kekurangan vitamin dalam badan. Tapi bukan sebarang vitamin tau, pastikan ianya betul -betul semulajadi seperti dibawah.

Oleh itu saya mencadangkan anda mengambil 2 produk dari shaklee  Omega Guard Shaklee dan Ostematrix Shaklee.

Adakah 2 produk Shaklee ini sesuai untuk kurangkan tekanan darah tinggi ketika hamil? Apakah khasiat 2 produk shaklee ini?

i) Omega Guard Shaklee

omega guard

Omega adalah asid lemak, asid lemak tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan sebaliknya perlu diambil melalui pemakanan seharian. Omega Guard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak omega -3 semulajadi iaitu EPA(Eicosa pentaenoic acid), DHA (Docosa hexaenoic acid), ALA dan lain-lain. Satu hidangan Omega Guard Shaklee (takes 3 capsules) menyediakan lebih kurang 1000mg asid lemak Omega-3.

Fungsi utama Omega Guard Shaklee adalah :
 • mencegah penyakit salur darah dan stroke
 • DHA dan EPA boleh menentang thrombosis
 • menuruankan tekanan darah tinggi
 • melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah yang lancar
 • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
 • mengelak ketegangan leher atau sakit kepala
 • merendahkan kolesterol
 • menghindar pembekuan darah di dalam badan
 • mengawal masalah obesiti
 • mengurangkan risiko penyakit jantung

 

ii) Ostematrix Shaklee

ostematrix

Ostematrix Shaklee mengandungi Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Zinc, Cooper, Manganes dan Boron. Lengkap dengan kehendak keperluan badan anda. Kalsium, Magnesium dan Vitamin D saling memerlukan antara satu sama lain.

Kalsium dan magnesium akan saling membantu dalam penyerapannya. Fungsi dan proses mineral tersebut bekerja secara berlawanan (antagonistik). Magnesium terdapat di dalam sel (intraselular), sedangkan kalsium banyak terdapat di luar sel (ekstraselular).

Fungsi utama Ostematrix Shaklee adalah :

 • membantu meringankan stress
 • mengimbangi tekanan darah
 • memelihara denyutan jantung
 • impluls saraf, penenang saraf
 • menggalakkan tidur yang lena
 • memperbaiki jantung berdebar
 • depresi
 • mood swing
 • sakit kepala

 

Kesihatan anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Badan sihat pastinya akan mendatangkan kehidupan yang lebih ceria. Anda sayang diri anda dan baby dalam kandungan? Pastikan anda bertindak segera. Jangan berfikir lagi, kalau mahukan jawapan atau sebarang penyelesaian sila hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 saya akan guide anda.

ATAU,

Anda juga boleh membuat pesanan sendiri semudah ABC dengan hanya klik icon di bawah.

 

order-sekarang-juga

 

Jangan risau, sekiranya anda inginkan sebarang pertanyaan dan konsultansi berterusan secara PERCUMA sila hubungi saya. Ini kerana anda BERHAK untuk dapatkan LAYANAN ISTIMEWA daripada saya. KHAS UNTUK CUSTOMER SAYA SAHAJA.

 

>> SEMBELIT KETIKA HAMIL? (SILA KLIK DISINI) 

>> VITAMIN LENGKAP UNTUK IBU HAMIL (SILA KLIK DISINI)

>> PERUT SELALU ANGIN DAN PEDIH ULU HATI KETIKA HAMIL? (SILA KLIK DISINI)

>> KENCING MANIS KETIKA HAMIL, APAKAH DIET YANG SESUAI UNTUK ANDA? (SILA KLIK DISINI)

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

Dilla Jalil : (facebook)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

 

Tagged with →  
Share →

4 Responses to 7 Cara Kurangkan Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil

 1. daya says:

  TQ kak dilla for this tips…tgh preggy ni..

 2. MamaQaireen says:

  sama2 daya, semoga daya sihat sentiasa sepanjang kehamilan ni k 😉

 3. Umairah says:

  Air asam jawa tu sehari 2 kali selama seminggu ke? Atau boleh selalu. Darah tinggi sgt masa preggy. Risau 🙁

  • MamaQaireen says:

   Umairah, sebaiknya 2x seminggu, atau lebih kerap lagi..tapi jika Umairah ingin mengawal tekanan darah tinggi dengan mengambil suplemen Shaklee, Umairah boleh hubungi saya.

   017-5657552 Dilla Jalil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge