Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh MensHealth.com, kebanyakan wanita tidak gemar melakukan hubungan seks ketika haid. Bukan sahaja wanita di Malaysia bahkan wanita luar negara juga meluahkan rasa tidak selesa dalam tempoh menstruasi.

Apapun, Islam mengharamkan suami isteri melakukan hubungan seksual waktu ini. Ada banyak faktor yang menyebabkan seks semasa haid sangat berbahaya. Jadi bagaimana cara terbaik untuk memenuhi kehendak suami tanpa melanggar hukum agama?

 

7 Risiko Bahaya Seks Ketika Haid

Risiko Bahaya Seks Ketika Haid

 

Haid merupakan selaput dalam rahim atau endometrium yang tertinggal dari dinding rahim selepas selesai putaran hidupnya. Ia akan menjadi hancur dan keluar daripada rahim melalui saluran servik dan faraj.

Haid akan terjadi sebulan sekali bagi kebanyakan wanita. Ada juga wanita yang datang haid dua kali sebulan. Biasanya haid berlaku dalam tempoh empat ke tujuh hari.

Satu kitaran haid berlangsung selama 28 hari bermula dari hari pertama menstruasi sehingga datang bulan yang seterusnya. Ada wanita yang mempunyai kitaran haid yang pendek iaitu selama 23 hari atau yang lebih lama sehingga mencecah 35 hari.

Kitaran yang terlalu singkat atau terlebih panjang adalah tidak normal dan harus dirujuk kepada doktor.

BACA : Suami Tak Tahan Lama? Apa Perlu Buat? (klik sini)

 

Risiko Bahaya seks Ketika Haid

Terdapat beberapa risiko kesihatan tertentu yang menjadi faktor mengapa seks ketika haid tidak dibenarkan.

 1. Tiub falopio dan ovari dilindungi serangan bakteria oleh bahan asid yang ada pada faraj atau vagina. Ketika seorang wanita itu datang haid, ia menjadi alkali dan memudahkan pertumbuhan bakteria. Ketika itulah kuman membiak dan menyebabkan seranan penyakit jika persetubuhan berlaku ketika itu.
 2. Jangkitan kuman yang merebak ke rahim dan salur rahim boleh mengakibatkan radang organ sehingga menjejaskan alat sulit.
 3. Oh, tidak! Kemungkinan jangkitan merebak ke dalam salur darah dan mengakibatkan kemasukan kuman dalam darah. Keadaan ini dikenali sebagai bacteriaemia yang boleh menjejaskan kesihatan wanita dan menyebabkan maut.
 4. Menurut kajian Centers for Disease Control and Prevention, Amerika Syarikat, tidak melakukan hubungan seks ketika haid adalah penting untuk mengurangkan jangkitan kuman (sebarang peyakit kelamin) bagi lelaki dan waninta.
 5. Wanita yang mengadakan hubungan seks ketika haid adalah enam kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kelamin.
 6. Persetubuhan ketika sedang haid boleh menyebabkan pendarahan yang teruk.
 7. Menurut kajan oleh Dr. Winniefiel Cutler dan rakan – rakannya daripada Institute of Women’s Health Athena, wanita yang hamper putus haid atau menopaus yang kerap mengadakan hubungan seks ketika haid seing mengalami maslaah pendarahan yang teruk daripada biasa.

Seks boleh dinikmati dengan pelbagai cara walaupun ketika anda sedang haid. Belaian – belaian lembut ada masanya adalah lebih baik daripada hubungan kelamin yang biasa anda lakukan.

BACA : 5 Tips Untuk Menyegarkan Kembali Suasana Ranjang Yang Dingin! (klik sini)

Ketika haid, bermanja dengan pasangan anda dapat menstabilkan emosi dan membuatkan anda berasa lebih disayangi. Usah sekat diri anda, nikmati setiap saat bersama pasanganmu dengan penuh kebahagian.

 Info : Majalah Rapi 

 

Berminat untuk mendapatkan barangan Shaklee, anda boleh hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 atau klik sahaja icon di bawah.

 

order-sekarang-juga

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

 

Pengedar Sah Shaklee  : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

dillajalil@gmail.com (e-mail)

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

Tagged with →  
Share →

4 Responses to 7 Risiko Bahaya Seks Ketika Haid

 1. Nur Atiqah says:

  Assalamualaikum admin. Saya nak tanyaa berkenaan melakukan seks ketika datangnyaa haid. Saya mengalami situasi ini tetapi saya melakukannyaa di hari keenam haid saya , dan saya mendapati setelah melakukan hubungan bersama suami darah haid ada keluar lagi. Apakah saya berisiko untuk mendapat sebarang penyakit ? Terima kasih admin.

 2. Afiqah says:

  Saya melakukan seks semasa hari pertama haid. Adakah bahaya? Kerana tidak perasan yg saya sedang haid.

  • Ka says:

   Aslm puan… Erm pua n skrg mcm mna ye x de kna apw2 kn.. Sbb sy pon sma… Prtama kali.. Dan kerisauan sy brtmbh

 3. arra says:

  AAssalamualaikum admin. Saya nak tanyaa berkenaan melakukan seks ketika datangnyaa haid. Saya mengalami situasi ini tetapi saya melakukannyaa di hari kelima haid saya ,pada hari yang keempat saya tengok darah dah tak ada dan saya mendapati setelah melakukan hubungan bersama suami darah haid ada keluar lagi. Apakah saya berisiko untuk mendapat sebarang penyakit ? Terima kasih admin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge