Apakah itu Anxiety Disorder? Biasa dengar tak? Sebenarnya saya pun masih baru lagi tahu tentang ni. Selepas salah seorang sepupu saya berceritakan tentang penyakit ini. Rupa-rupanya beliau salah seorang pesakit, malah ubat penenang memang sentiasa ada sahaja dalam simpanan beliau untuk mengelakkan perkara yang tidak diigini terjadi.

Untuk pengetahuan anda, penyakit ni adalah satu penyakit yang melibatkan gangguan emosi atau kebimbangan yang kritikal.

Atasi-Masalah-Anxiety-Disorder-Sebelum-Terlambat

Masalah emosi seperti ini adalah sesuatu yang serius. Jika kebimbangan (anxiety) ini tidak dapat dikawal ia akan menyebabkan kemurungan (depression). Paling berbahaya, jika dibiarkan pesakit mungkin akan terfikir untuk membunuh diri.

Hari ni saya akan cerita sikit bagaimana cara untuk mengatasi masalah penyakit ini. Tapi sebelum saya bercerita bagaimana cara untuk merawat masalah tersebut, saya akan cerita serba sedikit jenis dan tanda tentang Anxiety Disorder terlebih dahulu.

4 Jenis – Jenis Anxiety Disorder (Gangguan Kebimbangan)

 1. Gangguan Panik – Pesakit akan terasa seperti diserang secara tiba-tiba, seolah-olah terkena serangan jantung.
 2. Gangguan Kebimbangan Sosial – Terlalu bimbang tentang aktiviti sosial harian seperti takut dihakimi oleh orang lain atau berkelakuan pelik umpama terlalu malu atau menerima cemuhan daripada orang lain.
 3. Fobia – Takut terhadap objek atau sintuasi tertentu seperti ketinggian atau terbang.
 4. Ganggaun Kebimbangan Umum – benda yang kecil tetapi kebimbangan melampaui batas.

Terdapat 1 kajian yang dilakukan oleh Mohamed Alfian Harris B. Omar dan Mohamed Sharif Mustaffa dari UTM, Malaysia bertajuk “Tahap Kestabilan Emosi Pelajar di Sebuah Kolej Kediaman Institusi Pangajian Tinggi Awam”.

Kajian yang telah dilakukan mendapati sebanyak 26.1% pelajar yang ditemuduga mengalami masalah emosi berbentuk kebimbangan dan 1.1% pula mengalami gangguan emosi berbentuk ketakutan trauma.

Walaupun kedua-dua gangguan tersebut tidak berbahaya, namun sebenarnya kedua-dua gangguan tersebut merupakan permulaan bagi masalah Anxiety Disorder.

Tanda – Tanda Anxiety Disorder

Atasi-masalan-anxiety-disorde

Kebiasaannya mereka yang mengalami penyakit ini akan mempunyai beberapa tanda seperti :

 • panik dan keresahan terlampau
 • perasaan yang tidak tenang
 • insomnia atau sukar tidur
 • tangan dan kaki berpeluh
 • peluh yang melampau
 • sesak nafas
 • degupan jantung yang laju
 • mulut kering
 • sering ke tandas
 • selalu kebas kaki
 • ketidakselesaan dibahagian tekak dan dada
 • pedih ulu hati
 • kegelisahan
 • loya atau pening

Pesakit juga akan mempunyai tanda-tanda “nervous breakdown” seperti tiba-tiba pengsan, marah, menjerit-jerit dan mengamuk sehingga mereka hilang rasa malu dan takut.

Malah pesakit juga mengalami masalah kebimbangan yang melampau terhadap sesuatu isu yang remeh dan kecil.

Terlalu memikirkan dan berasa bimbang yang terlampau terhadap sesuatu yang sedang atau akan berlaku dalam kehidupan mereka sehingga sukar untuk melupakan dan tidak dapat tidur malam.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda seperti diatas, saya mencadangkan anda segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan segera.

Bagaimana Cara Atasi Masalah Anxiety Disorder?

Sekiranya anda beragama Islam, apa yang boleh saya katakan. Dekatkan diri dengan Allah. Sabar, banyakkan solat sunat dan bacalah al-Quran terutamanya ayat-ayat ruqyah.

Adakah Pengambilan Suplemen Dapat Membantu Pesakit?

Suplemen bukan sahaja dapat mengatasi masalah tersebut, malah dengan pengambilan secara konsisten juga dapat menenangkan hati dan fikiran pesakit.

Terdapat 3 suplemen yang amat digalakkan untuk pesakit Anxiety Disorder.

1.0 B Complex

Dalam B Complex Shaklee mengandungi Vitamin B9 iaitu Asid Folik dan Vitamin B12. Kedua-dua vitamin ini sangat penting bagi menyeimbangkan mood dan hormon dalam tubuh badan pesakit.

Tahukah anda, kekurangan Vitamin B12 dalam tubuh boleh menyebabkan seseorang meraka tertekan (stress). Oleh itu, Asid Folik akan membantu meningkatkan kadar tindakbalas antikemurungan yang sangat baik kepada pesakit.

Selain daripada itu, Vitamin B12 juga menjaga kesihatan sistem saraf supaya tidak tegang, kejang dan memberi tenaga kepada tubuh badan pesakit agar lebih tenang dan bertenaga.

2.0 Omega Guard

omega guard shaklee

Omega Guard Shaklee lengkap dengan minyak ikan omega-3 yang akan membantu dan mengatasi masalah kebimbangan dan kemurungan.

Omega-3 mempunyai fungsi yang sangat penting untuk megelakkan fungsi dan struktur neuron, iaitu sel dalam sistem saraf manusia.

Pada tahun 1998 menurut kajian yang dipaparkan dalam Lancet, orang yang banyak mengambil lemak ikan Omega-3 didapati kurang menghidapi kemurungan.

Selain itu juga, Omega Guard Shaklee lengkap dengan DHA & EPA bagus untuk minda pesakit. Ini kerana pesakit Anxiety Disorder mempunyai lebihan Omega 6 tetapi terlalu rendah dengan Omega 3.

3.0 Ostematrix

ostematrix

Ostematrix Shaklee lengkap dengan Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Boron, Kopper dan Zinc.

Magnesium mempunyai peranan yang penting di dalam fungsi neurologi. Ia juga terlibat di dalam tindakbalas kimia otak. Kekurangan magnesium telah dikaitkan dengan simptom-simpton kebimbangan dan kemurungan.

Kalsium pula sangat penting untuk memastikan tubuh badan dan otak dapat berfungsi dengan baik. Kekurangan kalsium akan menyebabkan kebimbangan dan emosi yang tidak menentu.

Denyutan elektrik di dalam sistem saraf bergantung kepada kalsum untuk berfungsi dengan baik. Apabila kalsium kurang pada sistem saraf, peluang untuk terjadinya serangan kebimbangan dan emosi yang tidak menentu akan naik dengan mendadak.

Vitamin D juga penting untuk otak. Terdapat kajian menunjukkan bahawa kekurangn Vitamin D boleh menyebabkan meningkatnya simptom kemurungan.

Disebabkan itu pesakit perlu mengambil Ostematrix bagi mengelakkan kekejangan otot, kebas, menggigil, denyutan jantung yang laju, berdebar, mengurangkan kemurungan dan macam-macam lagi. Ini kerana Ostematrix Shaklee lengkap dalam satu tablet.

Untuk memuaskan hati anda, saya akan share beberapa testimoni untuk anda.

Testimoni Bekas Pesakit Anxiety Disorder

atasi-masalah-anxiety-disorder

Pesakit ini mengamalkan Suplemen Shaklee

atasi-masalah-anxiety-disorder

Sejak amalkan B Complex, Omega Guard & Ostematrix, minda agak terkawal dan tenang

atasi-masalah-anxiety-disorder

Dr. Zubaidi sarankan kepada pesakit agar mengamalkan ayat-ayat Ruqyah dan pengambilan suplemen omega3, zinc & selenium

atasi-masalah-anxiety-disorder

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hispital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik”

BACA : Testimoni En. Sofian Mohamd dengan Set Anxiety Shaklee di sini

Sekiranya anda mengamali simptom Anxiety Disorder dan ingin memperbaiki semula tahap kesihatan anda. Jawapannya, amalkan suplemen Shaklee.

Ini kerana suplemen Shaklee sangat menitik beratkan keselamat produknya. Produk Shaklee semulajadi, tiada pewarna, tiada pengawet dan tiada bahan tiruan. Malah Shaklee juga mempunyai Sijil Halal dan KKM.

Kenapa saya begitu yakin dengan Shaklee? Tentunya saya yakin disebabkan Shaklee sanggup menjalankan 350 ujian setiap kandungan, 100,000 ujian kualiti produk dan keselamatan pada setiap tahun.

Jika tidak masakan Angkawasan dan pemenang pingat emas Olimpik sanggup menggunakan Shaklee setiap hari?

Lagi menarik tentang Shaklee, satu Kajian Unggul terhadap pengguna suplemen menunjukkan, mereka yang mengambil Suplemen Shaklee dalam jangkamasa lama mempunyai kesihtan yang lebih baik berbanding mereka yang mengambil vitamin jenama lain atau langsung tidak mengambil sebarang vitamin.
Landmark Study

 

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 atau klik icon di bawan ini.

Bertindak sekarang sebelum terlambat.

 

 

order-sekarang-juga

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

 

Anda berminat untuk menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

dilla jalil@gmail.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge