Anda baru balik daripada check up hospital. Tiba-tiba doktor beritahu buah pinggang anda mengandungi cyst. Tentunya anda risau dan takut dengan masalah tersebut kan?

Adakah bahaya cyst buah pinggang ni?

Untuk pengetahuan anda, penyakit cyst buah pinggang adalah berbeza dengan ketumbuhan batu dalam buah pinggang.

Bagaimana-Cyst-Buah-Pinggang-Boleh-Hilang-Tanpa-Pembedahan?

 

Kebiasaannya mereka yang berusia 50 tahun ke atas lebih mudah mengalami masalah tersebut, berbanding dengan wanita yang lebih muda.

Terdapat dua jenis cyst buah pinggang yang perlu anda ketahui.

 1. Simple Cysts – Cyst yang terbentuk di buah pingang yang mengandungi dinding nipis dan cecair seperti air. Cyst ini tidak merosakkan atau menjejaskan fungsi buah pinggang.
 2. Polycystic Kidney Disease (PKD) – Penyakit yang diwarisi oleh genetik dan menyebabkan banyak cyst terbentuk di buah pinggang. Kebiasaannya lebih daripada 1 dan boleh merosakkan buah pinggang. Jika terlalu banyak, ia boleh menyebabkan End Stage Renal Failure (ESRF) iaitu kerosakan buah pinggang tahap terakhir.

Bagaimana Untuk Mengetahui Tanda – Tanda Cyst Buah Pinggang?

1.0 Saiz

Ada sesetangah cyst sangat kecil dan tidak dapat dilihat tanpa menggunakan mikroskop. Tetapi cyst ini juga boleh membesar menjadi sebesar bola tenis.

Jika dibiarkan menjadi lebih besar, cyst boleh menekan organ – organ berhampiran dan menyebabkan kesakitan lain.

2.0 Gejala

Tiada gejala khusus sekiranya pesakit mula ada cyst pada buah pinggang. Tetapi jika di biarkan cyst membesar atau dijangkiti, ia boleh menyebabkan gejala seperti berikut :

 • Demam
 • Sakit di bahagian belakang atau di antara tulang rusuk dan pinggul
 • Sakit di bahagian atas perut
 • Perut membengkak
 • Kerap kencing
 • Air kencing mengandungi darah
 • Air kencing berwarna gelap

3.0 Kompilasi Yang Akan Terjadi

 • Sekiranya Ada Jangkitan – Boleh menyebabkan sakit dan demam
 • Cyst pecah – akan mengalami sakit yang teruk pada bahagian belakang atau tepi
 • Gangguan air kencing – Cyst akan menghalang aliran normal air kencing dan boleh menyebabkan bengkak buah pinggang (hydronephrosis)

 

cyst-buah-pinggang

Cyst Buah Pinggang Boleh Didiagnos Melalui Beberapa Jenis Rawatan

Sekiranya cyst terus membesar, pesakit dikehendaki untuk membuat rawatan sclerotherapy cyst buah pinggang atau melakukan pembedahan.

Sebelum itu, pesakit perlu mengambil beberapa ujian seperti :

 • Ultrasound
 • CT Scan
 • MRI
 • Sample Darah

Ini untuk mengetahui sejauh mana besar atau seriusnya cyst yang berada di dalam buah pinggang. Jika cyst masih kecil dan tidak berbahaya, doktor tidak akan melakukan pembedahan.

Pesakit juga perlu mengamalkan kehidupan yang sihat seperti menjaga pemakanan dan mengamalkan suplemen semulajadi agar cyst tersebut kembali mengecil dan hilang tanpa perlu menjalani rawatan susulan di hospital.

Ini Penting! Makanan Yang Perlu & Tidak Perlu Diambil

Makanan Organik

Sebaik-baiknya pesakit perlu mengamalkan makanan yang segar dan organik iaitu bebas daripada bahan kimia, racun perosak, baja atau semburan kimia dan rendaman ubat anti-kulat seperti di dalam buah-buahan import.

Makan Ringan atau Berproses

Makanan yang mengandungi pewarna, pengawer, perisa, gula yang tinggi, garam, MGS harus dielakkan.

Daging Segar

Pastikan anda mendapatkan daging ayam yang tidak di cucuk. Anda boleh gantikan dengan Ayam Organik atau Ayam Kampung.

 

Suplemen Shaklee Yang Sesuai Untuk Pesakit Cyst Buah Pinggang

Selain daripada mengamalkan pemakanan yang sihat, saya juga cadangkan anda untuk mengamalkan suplemen Shaklee. Ini kerana suplemen Shaklee adalah suplemen semulajadi yang tidak mengandungi pewarna, mengawet dan bahan berbahaya.

Sekiranya anda mengamalkan suplemen Shaklee dalam diet anda setiap hari. Saya pasti, cyst yang membesar akan mengecut.

Kisah Kenalan Saya Yang Sudah Sembuh.

Ceritanya macam ni. Beberapa bulan lepas, bekas majikan saya telah menelefon saya. Katanya isteri beliau mengalami masalah cyst buah pinggang.

Asalnya isteri beliau datang period terlalu lama, sedangkan beliau sudah pun berusia 50an. Akhirnya lepas buat check up, doktor mengesahkan beliau mempunyai cyst di buah pinggang berukuran 4cm.

Saya pun cadangkan beliau untuk mengamalkan :

Bagaimana-Cyst-Buah-Pinggang-Boleh-Hilang-Tanpa-Pembedahan?

Vivix – mengandungi Resveratrol dan antioksidan yang tinggi untuk membantu membaiki masalah sel-sel sehingga ke peringkat DNA. Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix akan membaiki sel-sel buah pinggang yang rosak dan menjaga penghasilan sel-sel baru supaya tidak terus rosak dan sakit lagi.

Vitamin E, Vitamin C, Carotomax– mempunyai antioksidan yang baik untuk melindungi tuduh daripada radikan bebas yang boleh merosakkan organ-organ dalaman manusia.

Omega – Kaya dengan minyak ikan Omega-3 bagi membantu mengurangkan keradangan pada sekitar buah pinggang pesakit. Omega juga dapat melancarkan peredaran darah pada badan pesakit.

GLA – Berfungsi untuk mengawal hormon dalam badan setiap manusia. Sekiranya hormon wanita berjalan dengan lancar, tidak terlalu lebih atau tidak terlalu kurang. Barulah seseorang wanita itu akan sihat tanpa penyakit yang berbahaya.

GLA juga mengandungi Omega-6 iaitu sahabat kepada Omega-3. Dengan 2 gabungan ini (Omega & GLA), cyst dapat dikecilkan dengan lebih cepat lagi.

 

BACA : Kisah Pesakit Buah Pinggang Bocor Boleh Sembuh Dengan Cepat

 

Testimoni Bekas Pesakit Cyst Buah Pinggang

Saya “screen shot” perbualan saya dengan bekas pesakit saya.

Bagaimana-Cyst-Buah-Pinggang-Boleh-Hilang-Tanpa-Pembedahan?

Tarikh 12 Ogos 2017 beliau WhatsAppa saya bertanyakan tentang Suplemen Shaklee

 

Bagaimana-Cyst-Buah-Pinggang-Boleh-Hilang-Tanpa-Pembedahan?

Tarikh 5 September 2017 beliau bebas daripada penyakit.

 

Jika anda melihat pada tarikh perbualan kami.

Tidak sampai 1 bulan, cyst yang berukuran 4cm telah HILANG!

Alhamdulillah dengan izin Allah dan konsisten mengamalkan suplemen Shaklee setiap hari. Kini beliau sembuh sepenuhnya dan tiada lagi cyst di buah pinggang.

Untuk anda yang mengalami masalah seperti customer saya tu, nasihat saya sementara cyst anda masih kecil, saya amat menggalakkan anda mengambil suplemen Shaklee sekarang juga.

InsyaAllah saya akan berikan jadual makan yang lengkap untuk anda sekiranya anda membeli dengan saya. Saya juga akan rujukkan masalah anda ke Nutritionis Shaklee untuk sebarang permasalahan.

Sekiranya anda salah seorang daripada pesakit Cyst Buah Pinggang dan ingin untuk dapatkan suplemen tersebut. Anda boleh terus hubungi saya, Dilla Jalil 017-5657552 atau klik ikon di bawah untuk membuat pesanan.

 

order-sekarang-juga

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

 

 

Anda berminat untuk menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu – alukan!

 

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

dilla jalil@gmail.com (e-mail)

COD : Medan Gopeng & St. 18 Ipoh

Anda nak buat bisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami. (sila klik)

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge