Apakah fungsi CoQ Health ShakleeSebelum itu, tahukan anda penyakit kardiovaskular merupakan pembunuh nombor satu di kalangan rakyat Malaysia dan dua setengah kali ganda lebih tinggi berbanding kematian berpunca daripada kanser, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kebangsaan Jantung Malaysia. Manakala, mengikut perangkaan Organisasi Kesihatan Dunia, sejumlah 37 peratus kematian di Malaysia berpunca daripada penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok.

Kebanyakan pakar kesihatan mencadangkan gejala ini boleh dicegah dengan meningkatkn amalan hidup harian seperti diet seimbang, mengambil suplemen berkualiti, senaman secara teratur, tidak merokok dan memastikan berat badan ideal. Koenzime Q10 (CoQ10) atau CoQ Health Shaklee merupakan salah satu daripada suplemen kesihatan yang amat penting untuk kesihatan jantung kita.

CoQ Health Shaklee

CoQ Health Shaklee

 

APAKAH ITU CoQ10 DAN MENGAPA IA PENTING UNTUK TUBUH KITA?

CoQ Health Shaklee mengandungi CoQ10 iaitu makanan larut lemak yang hadir secara semulajadi dan ditemui di setiap sel tubuh kita untuk berfungsi dengan baik. Namun, ia lebih banyak ditemui di dalam organ – organ yang bekerja lebih keras dan memerlukan tenaga selular yang banyak untuk organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas berfungsi.

CoQ10 amat penting bagi jutaan sel tubuh, menghasilkan tenaganya sendiri unutk kekal berfungsi. Untuk menghasilkan tenaga ini, sel – sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien ini kemudiannya terutai dan ditukarkan kepada tenaga, dan proses tersebut memerlukan kehadiran CoQ10 sebagai pencetus tenaga.

Proses penghasilan tenaga ini diulang beribu kali pada setiap saat untuk membolehkan jantung kekal berdegup dan seterusnya membolehkan organ – organ tubuh lain berfungsi bagi membekalkan aliran tenaga yang berterusan. Tanpa CoQ10, sel – sel lain tidak dapat menghasilkan tenaga dan organ tubuh lain tidak dapat berfungsi dengan baik bagi menyokong kehidupan.

Sel CoQ10

Sel CoQ10

CoQ10 telah ditunjukkan dapat membantu mengukuhkan otot – otot jantung, menyokong keupayaan mengepam darah dan memperbaiki peredaran darah ke seluruh tubuh. CoQ10 juga menyokong pertalian antara saluran darah yang menyumbang kepada paras tekanan darah sihat/nrmal.

Selain itu, CoQ10 juga bertindak sebagai satu antioksidan kuat dan membantu melindungi arteri bagi menangani masalah pengoksidaan lipoproteins berkepekatan rendah (LDL) dan memudahkan pengaliran darah. Ini penting dalam membantu meyokon fungsi saluran darah, termasuk pengaliran darah ke jantung.

 

BERAPAKAH JUMLAH PENGAMBILAN CoQ10 YANG KITA PERLUKAN?

Pengambilan dietari harian membantu memelihara paras CoQ10 dalam tubuh, namun jumlah CoQ10 yang diambil daripada makanan selalunya kurang daripada 10mg sehari. Sila lihat carta di bawah untuk melihat jumlah CoQ10 di dalam makanan yang biasa kita ambil.

CoQ10 Shaklee

Tambahan lagi, keupayaan tubuh dalam menghasilkan CoQ10 menurun berikutan peningkatan usia.

  • Berdasarkan satu kajian penyelidikan tubuh berupaya menghasilkan CoQ10 pada tahan tertinggi di usia 20 tahun dan menurun pada 20 tahun berikutnya.
  • Pada usia 40 tahun, jantung kita hanya menghasilkan sebanyak 68.2 peratus daripada jumlah penghasilan CoQ10 di dlaam tubuh pada usia 20.

CoQ10 Shaklee

 

Pelbagai faktor lain yan menyebabkan pengurangan tahan CoQ10 di dalam tubuh kita ;

  • diet tidak seimbang,
  • pendedahan harian terhadap radikal bebas
  • penggunaan sesetengah ubat – ubatan tertentu seperti dadah bagi merendahkan kolestrol

Justeru, pengambilan suplemen boleh membantu unutk mengekalkan zat makanan pada tahap selular yang penting di dalam tubuh kita.

 

 

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge