Cabaran : Penyakit kardiovaskular merupakan pembunuh nombor satu di kalangan rakyat Malaysia dan dua setengah kali ganda lebih tinggi berbanding kematian berpunca daripada kanser, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kebangsaan Jantung Malaysia. Manakala, mengikut perangkaan Organisasi Kesihatan Dunia, sejumlah 37 peratus kematian di Malaysia berpunca daripada penyakit krdiovaskular seperti penyakit jantung dan strok. Kebanyakan pakar kesihatan mencadangkan gejala ini boleh dicegah dengan meningkatkn amalan hidup harian seperti diet seimbang, mengambil suplemen berkualiti, senaman secara teratur, tidak merokok dan memastikan berat badan ideal. Koenzime Q10 (CoQ10) merupakan salah satu daripada suplemen kesihatan yang amat penting untuk kesihatan jantung kita.

APAKAH ITU KOENZIM Q10 DAN MENGAPA IA PENTING UNTU TUBUH KITA?

 CoQHealth Plus Shaklee

CoQ10 merupakan zat makanan larut lemak yang hadir semuladaji dan ditemui di setiap sel tubuh kita untuk berfungsi dengan baik. Namun, ia lebih banyak ditemui di dalam organ – organ yang bekerja lebih keras dan memerlukan tenaga selular yang banyak untuk organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas berfungsi.

CoQ10 amat penting bagi jutaan sel tubuh, menghasilkan tenaganya sendiri unutk kekal berfungsi. Untuk menghasilkan tenaga ini, sel – sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien ini kemudiannya terutai dan ditukarkan kepada tenaga, dan proses tersebut memerlukan kehadiran CoQ10 sebagai pencetus tenaga. Proses penghasilan tenaga ini diulang beribu kali pada setiap saat untuk membolehkan jantung kekal berdegup dan seterusnya membolehkan organ – organ tubuh lain berfungsi bagi membekalkan aliran tenaga yang berterusan. Tanpa CoQ10, sel – sel lain tidak dapat menghasilkan tenaga dan organ tubuh lain tidak dapat berfungsi dengan baik bagi menyokong kehidupan.

CoQ10 telah ditunjukkan dapat membantu mengukuhkan otot – otot jantung, menyokong keupayaan mengepam darah dan memperbaiki peredaran darah ke seluruh tubuh. CoQ10 juga menyokong pertalian antara saluran darah yang menyumbang kepada paras tekanan darah sihat/nrmal.

Selain itu, CoQ10 juga bertindak sebagai satu antioksidan kuat dan membantu melindungi arteri bagi menangani masalah pengoksidaan lipoproteins berke[ekatan rendah (LDL) dan memudahkan pengaliran darah. Ini penting dalam membantu meyokon fungsi saluran darah, termasuk pengaliran darah ke jantung.

BERAPAKAH JUMLAH PENGAMBILAN DIETARI KOENZIM Q10 YANG KITA PERLUKAN?

 CoQHealth Plus Shaklee

Pengambilan dietari harian membantu memelihara paras CoQ10 dalam tubuh badan, namun jumlah CoQ10 yag diambil daripada makanan biasanya kurang daripada 10mg sehari. Sila lihat carta di bawah untuk melihat jumlah CoQ10 di dalam makanan harian yang kita ambil.

Tambahan lagi, keupayaan tubuh dalam menghasilkan CoQ10 menurun berikutan peningkatan usia.

  • Berdasarkan satu kajian penyelidikan, tubuh badan orang biasa berupaya menghasilkan CoQ10 pada tahap tertinggi di usia 20 tahun dan mula menurun pada 20 tahun berikutnya.
  • Pada usia 40 tahun, jantung kita hanay berjaya menghasilkan sebanyak 68.2 % sahaja daripada jumlah penghasilan CoQ10 di dalam tubuh pada usia 20 tahun.

CoQHealth Plus Shaklee

Pelbagai faktor lain seperti diet tidak seimbang, pendedahan harian terhadap radikal bebas dan penggunaan buat – ubatan yang tertentu boleh mengurangkan tahan CoQ10 di dalam tubuh badan setiap manusia. Malah dengan pengambilan ubat seperti dadah bagi merendahkan kadar kolesterol juga salah satu punca kurangnya CoQ10. Justeru, pengamilan suplemen boleh membantu bagi mengekalkan zat makanan pada tahan selular yang penting dalam tubuh badan kita ini.

DAPATKAH COQHEALTH PLUS SHAKLEE UNTUK KEPERLUAN COQ10

 CoQHealth Plus Shaklee

CoQHealth Plus Shaklee mengandungi kesemua propritari semulajdi daripada campuran 28mg CoQ dengan Vitamin E dan ekstrak The Hijau yang didatangkan di dalam kapsul bioketersediaan dengan sestem penyampaian minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksumum dan penyerapan yang lebih baik. CoQ10 telah dibuktikan dapat :

  • Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
  • Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
  • Meningkatkan peredaran darah
  • Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 dalam darah

PERBEZAAN COQHEALTH PLUS SHAKLEE DAN COQ10 BIASA <—- Sila KLIK dan BACA

PENGEDAR SAH SHAKLEE IPOH PERAK

DILLA JALIL

017-5657552 (call / sms / whatsapp)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge