Sakit kepala adalah salah satu keadaan dimana seseorang akan merasakan sakit atau ketidakselesaan dibahagian kepala, kulit dan leher. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang itu mengalamai masalah sakit kepala. Kebanyakkan mereka yang mudah diserang sakit kepala disebabkan cara kehidupan mereka dan cara pemakanan mereka itu sendiri.

 

sakit kepala

 

Mengikut kajian, masalah sakit kepala adalah disebabakan kekurangan magnesium dalam badan. Selain itu riboflavin atau Vitamin B2 berperanan untuk membentuk sel darah merah bagi membantu melepaskan tenaga. Justeru itu terdapat beberapa makanan semulajadi yang anda boleh amalkan untuk cara sederhana bagi menghilangkan rasa sakit kepala.

 

1) Minum Air Masak Secupuknya

Air

Salah satu sebab sakit kepala adalah disebabkan oleh kurangnya air dalam badan. Pastikan anda mengambil air masak secukupnya setiap hari iaitu 7 ke 8 gelas setiap hari. Bagi memudahkan anda, anda boleh membuat kiraan sendiri dengan cara setiap 25kg berat badan anda memerlukan 1 liter air masak. Sekiranya berat badan anda 50kg, maka anda perlukan sekurang – kurangnya 2 liter setiap hari.

2) Pisang

pisang

Selain kaya dengan potassium, pisang juga mempunyai megnesium yang dapat meringankan sakit kepala anda akibat daripada stress. Tidak hanya itu sahaja, malah magnesium yang terkandung dalam pisang dapat melindungi tubuh daripada sakit kepala dengan cara relaksasi pembuluh darah.

 

3) Jagung

jagung

Jagung merupakan salah satu jenis makanan yang kaya dengan vitamin B# yang dapat membantu menambah fungsi darah dalam tubuh dan menenangkan fungsi safar. Biasanya mereka yang mengalami sakit kepala ini adalah disebabkan oleh kekurangan vitamin B3.

 

4) Badam

Badam

Kacang badam mengandungi magnesium yang berfungsi unutk menghilangkan sakit kepala. Ini kerana, mengnesium dapat membuat pembuluh darah menjadi lebih rileks.

 

5) Bayam

bayam

Bayam merupakan salah satu makaan berdaun hijau yang banyak manfaat untuk tubah badan anda. Ini kerana bayam mempunyai kandungan vitamin B2 yang akan membuat otak menjadi lebih rileks sehingga dapat membuat rasa sakit kepala anda berkurangan.

6) Ostematrix Shaklee

 

ostematrix

Ostematrix Shaklee adalah vitamin yang lengkap dengan Kalsium, Magnesium, Vitamin D, tembaga dan pelbagai lagi. Ostematrix Shaklee membekalkan nutrien – nutrien harian bagi membantu dalam pembentukan tulang, gigi, sakit kepala, mengurangkan tekanan, sebagai ajen pelawas dan lain – lain lagi. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan. Ostematrix Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Apakah fungsi utama Magnesium?

Kalsium dan magnesium akan saling membantu dalam penyerapannya bila terdapat dalam jumlah yang cukup dan seimbang. Fungsi dan proses kedua mineral tersebut bekerja secara berlawanan (antagonistik). Magnesium terdapat di dalam sel (intraselular), sedangkan kalsium banyak terdapat di luar sel (ekstraselular). Fungsi magnesium dalam metabolisme sel ialah meningkatkan tenaga dalam tubuh.
Angka kalsium yang diperlukan oleh tubuh adalah sebanyak 800mg setiap hari, manakala magnesium pula antara 400-450mg setiap hari. Keperluan magnesium harian bagi wanita hamil disarankan supaya ditambah, begitu pula wanita yang telah mengalami menopause serta tubuh yang sedang mengalami stress seterusnya menyebabkan sakit kepala yang berpanjangan.
stress
Stress merupakan emosi perasaan yang tidak keruan sehingga menyebabkan putus asa yang berpanjangan. Punca stress banyak, antaranya misalnya kekejangan otot, ketidakseimbangan hormon dan kelainan biokimia. Stress umumnya mengalami kekurangan magnesium sehingga mengamalkan magnesium dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan stress.
b complex
B Complex Shaklee lengkap dengan 8 Vitamin B iaitu
 1. Thiamin (B1)
 2. Riboflavin (B2)
 3. Niacin (B3)
 4. Pantothenic  Acis (B5)
 5. Pyridoxine (B6)
 6. Asid Folik (B9)
 7. Cobalamin (B12)
 8. Biotin

Apakah Kebaikan Vitamin B Shaklee Daripada Vitamin Lain?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan B, B Complex Shaklee dilengkapi dengan sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat  lagi asid folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun betgitu Shaklee telah meghasilkan suatu selaput asid folik yang unit untuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan. Teknologi ini adalah ekslusif bagi Shaklee sahaja.
 • Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan
 • Membantu menstabilkan saraf
 • Meningkatkan proses pemikiran
 • Menukar makanan kepada tenaga
 • Menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.
 • Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina
 • Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik

Maka, sekiranya anda sering keletihan, stress, sakit kepala yang melampau. Amalkan pemakanan yang seimbang dan rajin – rajin lah bersenam. Sekiranya anda mempunyai kekangan unutk melakukan pelbagai aktiviti tersebut dan sering tiada masa untuk mengambil pemakanan yang seimbang. Amalkan Ostematrix Shaklee dan B Complex Shaklee.

Kesihatan kita adalah tangjungjawab kita sendiri.

Sekiranya berminat, anda boleh hubungi saya Dilla Jalil 017-5657552 atau klik sahaja icon di bawah.

 

order-sekarang-juga

 

ATAU

Pengedar Shaklee dan Cod Shaklee Ipoh

Sekiranya anda inginkan sebarang pertanyaan dan konsultansi berterusan secara PERCUMA sila hubungi saya. Ini kerana anda BERHAK untuk dapatkan LAYANAN ISTIMEWA daripada saya. KHAS UNTUK CUSTOMER SAYA SAHAJA.

Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)

017 – 5657552 (whatsapp /sms)

admin@mamaqaireen.com (e-mail)

COD : KFC Medan Gopeng

Tagged with →  
Share →

One Response to Hilangkan Sakit Kepala Dengan Cara Pemakanan Yang Seimbang

 1. Siti Aisyah says:

  terima kasih atas info..
  sangat berguna..=)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge