Antibiotik adalah perkataan latin. “anti” bermakna berlawanan (against) dan “bios” bermaksud hidupan (life). Antibiotik adalah sejenis ubat yang mempunyai kesan toksid yang khusus ( selective toxicity) di mana ia akan membunuh organisma yang mengjangkiti tubuh tanpa memberi kesan buruk kepada tubuh itu sendiri.

Akan tetapi, dos perlu berada dalam lingkungan yang selamat dan mampu untuk membunuh organisma, ini dipanggil theraputic effect. Kurang dos menyebabkan antibiotik tidak berkesan manakala berlebihan boleh menyebabkan toksid.

 

Penemuan dan penciptaan antibiotik bermula pada tahun 1935 dianggap sebagai ubat ajaib kerana dapat membunuh bakteria dan seterusnya menyelamat penduduk dunia daripada kesengsaraan.

Bagaimanapun, pakar perubatan kini menjadi gusar kerana zaman keemasan antibiotik hampir musnah akibat rintangan bakteria terhadap ubat antibiotik. Punca utama masalah ini adalah disebabkan oleh pengunaan antibiotik secara tidak rasional oleh pengamal-pengamal kesihatan atau pesakit.

Penggunaan yang tidak rasional akan membawa lebih keburukan daripada kebaikan.

Penggunaan antibiotik yang tidak rasional paling sering dilakukan oleh pesakit ialah mereka yang menghidap batuk dan selesema akibat virus. Hampir 1/4 masyarakat meyakini bahawa penyakit selsema dan batuk akan lebih cepat sembuh jika diberi makan antibiotik.  Harus difahami bahawa antibiotik hanya untuk menyembuhkan penyakit yang disebabkan oleh bakteria, sedangkan influenza disebabkan oleh virus.
Health Protection Agency (HPA) menyarankan agar para pegawai kesihatan menghadkan  keinginan pesakit terhadap antibotik kerana 97% responden mengatakan setiap kali mereka meminta antibotik sama ada di klinik atau hospital mereka dengan mudah diberikan bekalan ubat tersebut.

 

Adalah lebih baik dengan mengamalkan “antibiotik semulajadi”. Apakah Antibiotik semulajadi?Antibiotik semulajadi ialah Bawang Putih. Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan Bawang Putih, anda boleh klik di SINI

Senang sahaja, anda boleh mengamalkan dengan mengambil bawang putih setiap hari. Jika anda rasa susah untuk mengunyah kerana bau bawang tersebut, anda boleh ambil melalui tablet. Saya sendiri kalau demam, selsema atau rasa tak sedap badan, saya akan mengambil Garlic dari Shaklee.

Apa yang pasti penyakit selsema dan batuk tidak boleh disembuhkan dengan antibotik, malangnya mitos yang salah ini masih dipercayai!

 

Jika berminat, hubungi saya:

Dilla Jalil | 017-5657552 [SMS/WhatsApp dialukan] | admin@mamaqaireen.com

||Dapatkan konsultasi PERCUMA dengan pembelian dari MamaQaireen Shoppe||

 

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge