Ramai diantara kita takut kelihatan tua, tetapi ada juga berpendapat kenapa kita perlu melawan fitrah? Lagi pun penuaan itu kan satu proses dalam hidup kita? Dalam Al -Quran pun ada cakap tetang penuaan.

Vivix & Collagen Powder : Produk Anti Penuaan Shaklee

Vivix & Collagen Powder : Produk Anti Penuaan Shaklee

Adakah anda pun terfikir yang sama?

Penuaan dan menjadi tua (berusia) adalah 2 benda yang berbeza.

Menjadi tua :

Ia adalah satu proses dalam kehidupan yang mana tiada siapa dapat lari darinya, kecuali yang meninggal di usia muda. Tua adalah satu benda yang pasti. Tubuh manusia mula hilang keupayaan untuk membahagikan sel dan rangsangan neuroendcrine dari otak dan kelenjar endocrine terhenti. Oleh sebab itu orang berusia berbeza dari segi fizikal dan keupayaan berbanding orang muda.

Penuaan :

Penuaan adalah disebabkan oleh perkara2 berikut:-

– DNA yang tidak normal
– Kerosakan sel akibat radikal bebas
– Katabolisma protein yang tidak efisen
– Sebab2 lain

Penuaan sel ini menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan, terutama yang biasanya dihidapi oleh orang-orang berusia.

Antara penyakit2 akibat kesan penuaan:-

  • Kanser
  • Penyakit kardiovaskular
  • Osteoporosis
  • Diabetes
  • Katarak
  • Darah tinggi

Proses metabolisma dalam tubuh kita menghasilkan radikal bebas, namun mekanisma antioksidan tubuh kita menjadikan radikal bebas yang terhasil ini tidak memberi kesan kepada kesihatan. Namun dunia moden yang penuh dengan pencemaran serta penggunaan bahan-bahan yang diperbuat dari bahan kimia (walaupun perabot rumah!) menjadikan radikal bebas semakin banyak terhasil dalam tubuh kita. Perkara ini menjadi sebab utama kenapa penuaan sel berlaku.

Oleh yang demikian, kita perlu menjaga kesihatan bukan saja dari segi pemakanan yang berkhasiat dan seimbang malah juga barang-barang kegunaan harian termasuk pakaian dan perabot rumah, bagi mengurangkan risiko ‘kemasukan bendasing’ ke dalam tubuh kita.

Lihat gambar dibawah, kisah benar pengamal Shaklee di US.

Penuaan atau Menjadi Tua?

Apabila Mary memilih Shaklee, adakah anda fikir dia membuat pilihan yang tepat? Jom kita baca kisah Mary dan Kembarnya.

“Mary Anderson from Evansville, Indiana has been a regular user of the entire line of Shaklee products for over 20 years.  Mary’s sister rarely uses Shaklee products preferring to use products made by other companies.

Even though they were born with the same genetic code, Mary has more energy, feels better, looks younger and is healthier than her non-Shaklee twin sister.

Mary has “unbounded energy” at age 69.  Mary is very active with her church and does volunteer work.  She is President of her local Women’s Organization.

Everyone thinks this mother of 4 and grandmother of 6 teenagers is younger than 69!  Mary’s husband is 77 and he uses Shaklee products, too.  “No one ever guesses his age, either!”

 

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya, Dilla Jalil.

Pengedar Sah Shaklee Di Ipoh Perak | No. ID 852451 | 017-5657552 | admin@mamaqaireen.com |

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge